Kentsel kimlik oluşumunda güzel sanatların yeri: İzmir örneği
The importance of fine arts in the formation of urban identity: İzmir case
- Tez No: 196448
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ELMAS ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Peyzaj Mimarlığı, Fine Arts, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Güzel sanatlar, kentsel tasarım, kentsel kimlik, kent estetiği, İzmir, Fine Arts, Urban Design, Urban Identity, Urban Aesthetic, İzmir
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Son yıllarda kentlerde meydana gelen hızlı ve düzensiz kentleşme sonucu ortaya çıkankimlik sorunları, kentlerin bir tüketim alanı haline gelmesine neden olmuştur. Bugünkentli birey yaşadığı çevreden memnun değildir ve kendini yaşadığı mekana aithissetmemektedir. Kendi yaşam ortamına yabancılaşan kentli, gün geçtikçe kendikimliğinden ve yaşadığı kentin kimliğinden uzaklaşmaktadır. Kentlilerin istek vegereksinimlerine yanıt verme amacıyla tasarlanan ve düzenlenen kentsel mekanlarıniletişim ve bütünleşmeyi yaratacak fiziksel ve ruhsal ortamı sağlamaları gerekmektedir.Bu bağlamda kent mekanlarının yaşam kalitesini yükseltme ve kentliyi yaşam ortamınadahil etme gibi misyonları üstlenen kentsel kimlik kavramı önem kazanmaktadır. Birkentin kimliğinin oluşumunda belirleyici olan pek çok öğe bulunmaktadır.Gerçekleştirilen araştırma bu belirleyicilerden olan sanat kavramı üzerinde durmaktadır.Sanat; toplumsal bir süreç olarak kitle eğitiminin konularından biri olmanın yanı sıra;plastik unsurlarıyla da kentsel çevre ve yaşam kalitesini arttırmada, kentsel mekantasarımlarını konu edinen meslek disiplinlerinin göz ardı edemeyeceği temellerdenbiridir.Bu araştırma kapsamında genel anlamda kent ve kimlik ilişkileri, kent kimliğininoluşmasında etken olan faktörler, kentsel tasarım kavramı, kent mekanlarında mikromekan tasarımı, güzel sanatlar kavramı, çağdaş kent olgusu ve sanat kavramlarınadeğinilmiştir. Özelde ise Ege Bölgesi'nde önemli bir odak noktası olan İzmir Kenti'ninkimlik verileri üzerinde durulmuş ve İzmir kent bütününde kimlik belirleyicisiniteliğindeki anıtsal yapılar, ?landmarklar:özgün odaklar? ve sanatsal öğeler irdelenmiş,kentin bu anlamda sorun ve olanakları tartışılarak genel önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The identity problems associated with a rapid and uncontrolled urbanization in therecent years have led the urban areas to be fields of intense consumption. Today theurban people are dissatisfied with their living environment, and do not feel themselvesbelonging to the same environment. The urban people, being alienated from their livingenvironment, gradually become further from their own identity and that of the citieswhere they live. Any urban spaces to be designed and arranged to meet the needs anddemands of the urban population should provide such physical and spiritualenvironment as would appropriate communication and integrity. In this context, theconcept of urban identity gains importance, as it involves such missions as improvementof the life quality and integration of the urban population into the living environment.There are many factors that determine the formation of the identity of a city. This studyfocuses on, inter alia, the art concept. As a social process, the art is not only one of themass educational aspects, but also provides a basis with its plastic elements, which maynot be ignored by the professional disciplines in improvement of the urbanenvironmental and life quality.This study in general discusses several aspects, including the city and identity relations,factors effective on formation of the urban identity, urban design concept, micro-spatialdesign in the urban space, fine arts concept and contemporary urban phenomenon. Itparticularly involves on the identity data for the city of Izmir that is an important pointof focus in the Aegean Region; delineates the monumental structures; landmarks andartistic elements for the entire city of Izmir, and includes general suggestions anddiscussions on the relevant issues and facilities of the city.