Antakya ve boston kentleri örneğinde kentsel açık alan tipolojilerinin dönüşümünün irdelenmesi
A Research on urban open space typologies: a ase study on boston and Antakya
  1. Tez No: 196449
  2. Yazar: BELEMİR DALOKAY GÜZER
  3. Danışmanlar: PROF. HALİM PERÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel açık alan, Antakya, Boston, Tipoloji, (kentsel) Süreklilik, (kentsel) Doluluk-boşluki
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZETYüksek Lisans Tezi?ANTAKYA VE BOSTON KENTLER ÖRNEĞ NDE KENTSEL AÇIK ALAN T POLOJ LER N NDÖNÜŞÜMÜNÜN RDELENMES ?Belemir GÜZERAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Halim PERÇ NKentlerin doku ve kimliklerinin oluşmasında peyzaj ve kentsel açık alanların fizikselnitelikleri baskın bir belirleyicidir. Bu tez kentlerdeki açık alan tipolojilerini konu almakta,açık alanların nitelik ve tipolojik yapılarını anlamaya, bu alanların kent planlaması vekentsel dönüşüm süreçlerindeki belirleyici rolünü tartışmaya açmaktadır. Tartışma ağırlıklıolarak ?kentsel süreklilik? kavramı üzerinde yoğunlaşmakta, bu kavramın tanım vesınırlarının oluşmasında açık alanların tipolojik özelliklerinin ve kent içinde oluşturduklarıdokusal özelliklerin belirleyici rolü irdelenmektedir.Bu çalışmada açık alan tipolojilerinin kentsel ölçekte gösterdiği benzerlik ve farklılıklar ikiörnek üzerinden anlaşılmaya çalışılmakta, bu anlamda Türkiye'den Antakya kenti ileAmerika Birleşik Devletleri'nden Boston kenti örnekleme alanı olarak ele alınmaktadır.Bağlamsal özellikleri ve oluşmuş fiziksel çevreleri kadar bu çevreyi oluşturmaya yönelikkuramsal tasarım altyapıları da farklılık gösteren bu iki kent biryandan bazı uç noktafarklılıkları anlamamıza olanak tanırken, öte yandan temel bazı ilkesel benzerlik veevrensel süreklilikleri de anlayabilmemizi sağlayabilecek örneklerdir.Bu çalışma sonucunda beklenen kesin yargı ve sonuçlar elde etmek ya da tekil bir modeliönermekten çok farklı değerlendirme ve modellere olanak sağlayacak bir altyapıoluşturmaktır.2007, 100 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster Thesis?A RESEARCH ON URBAN OPEN SPACE TYPOLOG ES: A ASE STUDY ON BOSTON ANDANTAKYA?Belemir GüzerAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Landscape ArchitectureSupervisor: Prof.Dr. Halim PERÇ NLandscape and urban open space typologies are significant elements of urban developmentpatterns. This thesis aims to understand the typological characteristics of urban open spacesand their transformative role in urban design and urban planning. The concept of ?urbancontinuity? is a major ground to investigate the limits of this transformative role.Through out the study two cities, Antakya from Turkey and Boston from United States ofAmerica are utilized as major case study areas to understand similarities and distinctionsbetween the typologies of open urban spaces. These two cities represent contextual andphysical differences besides their planning concepts. Such diversity helps us to understandnot only extreme differences but also similarities and global continuities between urbanconcepts.This study does not aim to develop a model based upon a distinct criticism instead it mustbe seen as an open ground to establish alternative understandings and models.2007, 100 pagesKey Words : Urban Open Space, Antakya, Boston, Typology, ( urban) Continuity, (urban)Solid and Voidii