Kuru meyve akarı Carpoglyphus lactis (L.) (Acari :carpoglyphidae)? in farklı sıcaklık ve nem ortamlarındaki gelişmesi üzerine araştırmalar
Investigation on the development of Carpoglyphus lactis (L.) (Acari :carpoglyphidae) at different temperatures and relative humidities
  1. Tez No: 196456
  2. Yazar: BEGÜL GÜLDALI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SULTAN ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Carpoglyphus lactis, kuru meyve akarı, biyoloji, gelişim dönemi, gelişme eşiği, yaşamçizelgesi, Carpoglyphus lactis, dried fruit mite, biology, adult stage, the generation period, life table
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKURU MEYVE AKARI Carpoglyphus Lactis (L.) (Acari :Carpoglyphidae)' İN FARKLISICAKLIK VE NEM ORTAMLARINDAKİ GELİŞMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALARBegül GÜLDALIAnkara ÜniversitesiFen bilimleri EnstitüsüBitki Koruma AnabilimDanışman: Prof. Dr. Sultan ÇOBANOĞLUAnkara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma bölümünde yürütülen bu çalışmada Carpoglyphus lactis (L.)(Acari :Carpoglyphidae)' in 18ºC , 23ºC ve 28 ºC sıcaklık değerlerinde ve %65 ve % 80 orantılı nem değerikombinasyonlarında biyolojik özellikleri incelenmiştir. Akarın gelişme süresi 5- 12 gün arasında değişmektedir.Sıcaklık ve orantılı nem artışıyla birlikte gelişme süresi kısalmıştır. Ergin ömür uzunluğu 11-68 gün arasındadeğişim göstermiştir. en uzun ergin ömrü 18ºC ve % 65 orantılı nem koşullarında dişi bireyde 68 gün, erkekbireyde 66,95 gün olarak bulunmuştur. Dişi başına ovipozisyon süresince yumurta verimi 26,61 ile 41,23arasında sıcaklık ve neme bağlı olarak değişmektedir.En yüksek yumurta verimi 28ºC ve% 80 nem koşullarında41,23 adettir.Cinsiyet oranı 0,36 ile 0,62 arasında sıcaklık ve neme bağlı olarak değişmektedir.Gelişme eşiği%65 ve %80 orantılı nem için sırasıyla 7,64ºC, ve 5,40ºC olarak hesaplanmıştır. Sıcaklık sabitesi ise %65 ve%80 orantılı nem için sırasıyla 131,98 ve 138,34 gün derece olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlardanyararlanılarak düzenlenen yaşam çizelgelerine dayanılarak yapılan hesaplamalardan kalıtsal üreme yeteneği (rm)0,15 ile 0,38 dişi/dişi/gün değerleri arasında sıcaklık ve neme bağlı olarak değişmektedir. En yüksek rm değeri0,38 dişi/dişi/gün 28 ºC ve %80 nem koşullarında elde edilmiştir. Net üreme gücü (RO) parametresi ise 9,60 ile21,84 dişi/dişi/ömür değerleri arasında sıcaklık ve neme bağlı olarak değişmiştir. En yüksek RO 21,84dişi/dişi/ömür olup, 28ºC %80 nem koşullarında elde edilmiştir. Döl süresi (T) sıcaklık artışıyla birlikte kısalmagöstermiş olup 8,06 ile 14,93 gün değerleri arasında değişmektedir. En kısa döl süresi 28 ºC %80 nemkoşullarında elde edilmiştir.2007, 94 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisINVESTİGATİON ON THE DEVELOPMENT OF Carpoglyphus lactis (L.) (Acari :Carpoglyphidae)AT DİFFERENT TEMPERATURES AND RELATİVE HUMİDİTİESBegül GÜLDALIAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Plant ProtectionSupervisor: Prof. Dr. Sultan ÇOBANOĞLUIn this study which was carried out at the Ankara University, Agriculture Faculty, Department of PlantProtection, biological parameters of Carpoglyphus lactis (L.) (Acari: Carpoglyphidae) were investigatedat three different temperatures (18ºC±1 ,23ºC± 1 ,28ºC±1 ), 65%±1 and 80%±1 relative humidities.The duration of immature stage is 5-12 days in the different combinations of temperature and relativehumidities. Increases in temperatures and relative humidities accelerated the time of duration of the mite.Adult longevity was ranged from 11-68 days in the different combinations of temperature and relativehumidities. The longest longevity of C. lactis obtained as 68 days for females and 66,95 days for males at18ºC and %65 r.h. Average egg laying capacites of females were ranged from 26-42 depending on thedifferent combinations of temperature and relative humidities. The highest number of C. lactis?s eggswere obtained as 41,23 at 28ºC and 80% r.h. The sex ratio was ranged from 0,36-0,62 in the differentcombinations of temperature and relative humidities. The development threshold of %65 and %80relative humidities were calculated as 7,64ºC, ve 5,40ºC respectively. The thermal constant of %65 and%80 relative humidities were calculated as 131,98 and 138,34 day temperature respectively. According tothe life tables data, the intristic rate of increase (rm); was ranged from 0,15-0,38 female/female/days inthe different combinations of temperature and relative humidities. The highest rm of C. lactis obtained as0,38 at 28ºC and 80% r.h. The net reproduction (RO) was ranged from 9,60-21,84 female/female in thedifferent combinations of temperature and relative humidities. The highest RO of C. lactis obtained as21,84 at 28ºC and 80% r.h. Increases in temperatures accreleted the generation period (T) was rangedfrom 14,93-8,06 days. The shortest generation period obtained at 28ºC and 80% r.h.2007, 94 sayfa