Avlan gölü örneğinde ıslak alan kurutma girişimlerinin peyzaj değerleri üzerine etkilerinin irdelenmesi üzerine bir araştırma
A Research on the effects of drainage works on landscape values : avlan lake
  1. Tez No: 196462
  2. Yazar: ÖZGÜR BURHAN TİMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NİLGÜL KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Avlan Gölü, Elmalı, Islak Alan Ekosistemi, Kurutulmuş Islak Alanlar, Avlan Lake, Elmalı, Wetland ecosystem, Drained wetlands
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziAVLAN GÖLÜ ÖRNEĞİNDE ISLAK ALAN KURUTMA GİRİŞİMLERİNİN PEYZAJ DEĞERLERİÜZERİNE ETKİLERİNİN İRDELENMESİÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAÖzgür Burhan TİMURAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Nilgül KARADENİZAvlan Gölü 1980'li yıllarda sıtma ile mücadele adı altında tarım arazisi elde edilmesi amacıyla kurutulan birgöldür. Antalya'nın Elmalı İlçe'sinde bulunan gölün, kurutma çalışmasından önce 850 ha'lık bir alan kapladığıbilinmekteydi. Toros Dağlarına açılan bir tünel ve kanal yardımıyla Avlan Gölü kurutulduktan sonra, bölgeikliminde değişiklikler meydana gelmiştir. Alandaki taban suyu 8-10 m'den 80-90 m derinliğe çekilmiştir.Alandaki bitki örtüsü meydana gelen iklim değişikliğinden ve susuzluktan olumsuz etkilenmiştir. Elma ağaçlarıkurumuş, tarımda elde edilen ürün miktarında önemli derecede azalma olmuştur. Göl çevresindeki köylerdenüfus azalmış, su kuşları alanı terk etmiştir. Yaşanılan bu olumsuzluklardan dolayı gölün önemi anlaşılmış göldeyeniden su tutma çalışmaları başlatılmıştır.Bu çalışmada Avlan Gölü'nün kurutulması ile göl ve göl çevresindeki peyzaj değerlerinde meydana gelendeğişimler incelenmiş, bozulan bir ekosistemi sağlıklı bir yapıya kavuşturabilmek için uygulanabilir çözümyolları geliştirilmiştir.2007, 90 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisA RESEARCH ON THE EFFECTS OF DRAINAGE WORKS ON LANDSCAPE VALUESA CASE STUDY: AVLAN LAKEÖzgür Burhan TİMURAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Landscape ArchitectureSupervisor: Doç. Dr. Nilgül KARADENİZAvlan is a lake which has been drained for the purpose of obtaining agricultural fields under the name of strugglewith malaria in 1980s. It was known that the lake which is located in Elmalı district of Antalya covered 850 haarea before the drained operation. Because of a tunnel and channel built through Toros mountains, after Avlanlake was dried, great changes have been occurred at the climate of the region. Level of the bottom waterdecreased from 8-10 m to 80-90 m. Plant cover in the region has been effected negatively by the climate changesand drained. Apple trees had dried, crops in agriculture reduced in a great extent. In the villages around the lakepopulation has decreased and the water birds have been left the region. Because of these disadvantages faced,importance of the lake has been understood and works on water holding in the lake have been started.In this study, changes occurred at the lake and the surrounding area have been investigated after drained ofAvlan Lake and applicable solutions have been stated in order to be able to cure a damaged ecosystem.2007, 90 pages