Çankırı kenti açık ve yeşil alan varlığı içinde tarihi kent merkezinin kentsel peyzaj tasarımı açısından değerlendirilmesi
The evaluation of historical city center of Çankırı within the presence of its open and green spaces in the frame of urban landscape design
- Tez No: 196463
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ELMAS ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çankırı, açık ve yeşil alan, tarihi çevre koruma, kentsel peyzaj tasarımı, tarihi kent merkezi, Çankırı, open and green space, the conservation of historical environment, urbanlandscape design, historical city center
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
ÖZETDoktora TeziÇANKIRI KENTİ AÇIK VE YEŞİL ALAN VARLIĞI İÇİNDE TARİHİ KENTMERKEZİNİN KENTSEL PEYZAJ TASARIMI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİNazan KUTERAnkara ÜniversitesiFan Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Elmas ERDOĞANÇağın en çarpıcı sosyal ve ekonomik olaylarından biri kuşkusuz, sanayileşmeye paralel olarakgelişen hızlı kentleşmedir. Sanayileşme kentlerde bir yandan, toplumsal ve ekonomik gelişmehızının artmasına yardımcı olurken, diğer yandan mekan tüketici bir rol oynamaktadır.Kentleşme açısından sanayileşme, teknolojik gelişme ve yeni toplumsal örgütlenmeler vedaha iyi yaşam koşulları sağlamış, ancak bu gelişmeler doğal ve tarihi çevrenin debozulmasına yol açmıştır. Tarihi ve kültürel değerler açısından zengin yerleşmelere sahipTürkiye'de her geçen gün artan nüfus ve ekonomik aktiviteler, kentsel gelişmeyi ve arazikullanım değerlerini etkilemekte, bu da giderek tarihi kentlerin sosyo-kültürel ve fizikselyapısını değiştirmektedir.Bu araştırmanın amacı; tarihi kent merkezlerinin, çevrelerindeki açık ve yeşil alanlarla birliktekorunarak kültürel sürekliliğinin sağlanması ve çağdaş yaşam koşullarıyla entegrasyonununsağlanarak yaşanabilir mekanlar olarak gelecek kuşaklara aktarılması ve kentsel peyzajtasarımının öneminin Çankırı Tarihi Kent Merkezi örneğinde ortaya konmasıdır.Bu kapsamda, tarihi çevre koruma, kentsel peyzaj tasarımı, açık ve yeşil alan kavramları iletarihi kent merkezlerinin tarihi ve mekansal gelişim süreçlerine değinilerek, araştırma alanıolan Çankırı tarihi kent merkezinde gerçekleştirilen arazi etüt çalışmaları ve anketuygulamaları sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda kent merkezinde yer alan doğalve kültürel değerlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması için öneriler geliştirilmiştir. Ayrıca,gerek Çankırı kenti için gerekse benzer araştırmalara veri tabanı oluşturmak amacı ile kentselsit alanını kapsayan halihazır haritaların sayısallaştırılarak bilgisayar ortamına aktarılmaişlemleri ile öznitelik bilgileri ve konumsal veriler ilişkilendirilerek sorgulamaya hazır halegetirilmiştir.2007, 309 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D. ThesisTHE EVALUATION OF HISTORICAL CITY CENTER OF ÇANKIRIWITHIN THE PRESENCE OF ITS OPEN AND GREEN SPACESIN THE FRAME OF URBAN LANDSCAPE DESIGNNazan KUTERAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape ArchitectureSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Elmas ERDOĞANOne of the most stunning social and economic events, without a shadow of doubt, is thegrowth of rapid urbanization in parallel to industrialization. Industrialization does not onlyhelp increase the pace of social and economic improvement but it also plays a spaceconsuming kind of role. From the point of urbanization, it provides technological advances,new social organizations and better living conditions, but on the other hand this conjuncturecauses the degradation of natural and historical environment. In Turkey, as having historicand cultural assets, boom in both population and economic activities each day affect the urbandevelopment and values of land use, and consequently this fact alters the social, cultural andphysical structure of historic cities gradually.The scope of this research, within the frame of Çankırı?s historic city center case, is tohighlight the importance of urban landscape design in conservation of historical city centerswith their surrounding open and green spaces in order to assure cultural continuity and theirintegration with modern living conditions to ensure their proper transfer to future generationsas livable spaces.On the above mentioned extend, conservation of historical places, urban landscape design,concept of open and green spaces and development process of city centers in terms of spaceand history were touched upon. Besides, according to the findings obtained from field surveysand inquiries carried out in the research field, proposals were pronounced to maintain thesustainability of natural and cultural values in Çankırı?s historic city center. Additionally,existent maps covering the urban site under question were digitized and computerized and bythis way positional data and self attributive information were linked together and arranged inorder to build up a data base both for Çankırı and further inspections.2007, 309 pages