Software selcetion for a liner shipping company using fuzzy logic decision making
Bir armatör firma için bulanık mantık karar verme yöntemi ile yazılım seçimi
- Tez No: 196817
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BİRGÜL EGELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Sistemi Satınalması, Yazılım Seçimi, Metne Dayalı Senaryo, Bilgi Talep Formu (RFI), Bulanık Mantık, IS Procurement, Software Selection, Request for Information (RFI), ScriptedScenario, Fuzzy Logic
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sistem ve Kontrol Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZETBİR ARMATÖR FİRMA İÇİN BULANIK MANTIK KARAR VERMEYÖNTEMİ İLE YAZILIM SEÇİMİBu çalışma temel olarak EMES Denizcilik ve Nakliyat A.Ş.'nin operasyonlarınıyönetmek için kullanacağı yazılımın, bilgi talep dökümanı (RFI), iş senaryoları ve tanıtımdeğerlendirilmeleri ile seçiminin yapılması üzerine odaklanmaktadır.Arkas Holding bünyesindeki şirketlerden birisi olan EMES Denizcilik ve Nakliyat A.Ş.acenteleri ve merkez ofisi arasındaki işlerin ilerleyişindeki manuel çalışma, e-posta ağırlıklıiletişim, işlemlerdeki bilgi eksikleri yüzünden takip, kontrol, onaylama ve raporlamazorlukları ve gecikmeleri yaşanmaktadır. Firmanın ihtiyaçlarına en uygun yazılımın doğru birdeğerlendirme ile seçilmesi gerekmiştir. Bu konu firmanın büyümesi ve rekabeti açısındankritik bir konu olmuştur. Temel operasyonlar ve aktiviteler firmanın ilgili departman müdürve sorumlularından elde edinilmiştir. Toplanan bilgiler şirketlerin standart yazılımpaketlerinin değerlendirilmesi için genelleştirilmiş bilgi talep dökümanına çevrilmiştir.Paketlerin operasyonel uygunluğunun detaylı tesbiti için yüksek öneme sahip beş adetsürecin anlatıldığı beş farklı senaryo oluşturulmuştur. Ayrıca satıcı firmaların tanıtımlarınındeğerlendirilebilmesi için sorular oluşturulmuştur. Satıcı firmaların bulanık mantıkyöntemiyle değerlendirilmesinde RFI skorları, geliştirme süreleri ve satınalma maliyetlerikullanılmıştır.Son olarak firmanın operasyonlarına ve ihtiyaçlarına en uygun ürünü gösteren birdeğerlendirme tablosu ve bulanık mantık sonuçları hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSOFTWARE SELECTION FOR A LINER SHIPPING COMPANYUSING FUZZY LOGIC DECISION MAKINGThis thesis mainly focuses on selection of software for managing operations of EMESShipping and Transportation Company by the evaluations of scripted scenarios, requests forinformation (RFI), and demonstrations from software companies.EMES Shipping and Transportation Company, which is a member of Arkas HoldingGroup experiences difficulties and delays in reviewing, approving, controlling and reportingoperations between Head Quarter and Agencies due to processes that were overburdened withmanual tasks, e-mail based workflow, and lack of process information. It is a necessity toselect software from the market by evaluating them in the terms of company requirements.This process is a critical issue for future growth and competitiveness of EMES.Key operations and activities of the company are obtained from department managersand staff. Gathered information is converted to a generalized request for information for theevaluation of the companies and their standard software packages. Five major scriptedscenarios are prepared to understand how the software packages handle the operations ofsoftware packages. A demo evaluation document prepared for scripted scenarios to evaluatedemonstrations.A fuzzy approach is designed to evaluate companies with RFI scores, developmenttime, and purchase cost variables. Finally an evaluation table and fuzzy based comparisonresults are prepared to show most fitting product to company operations and requirements.