Aydın, İzmir ve Manisa illeri mısır ekiliş alanlarında görülen Cicadellidae (Homoptera) familyasına bağlı türlerin saptanması ve populasyon değişimlerinin belirlenmesi üzerinde araştırmalar
Studies on the determination of species belonging to the family of Cicadellidae (Homoptera) in maize production areas in Aydin, İzmir and Manisa provinces of Turkey and their population fluctuation
  1. Tez No: 196914
  2. Yazar: ERKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. YUSUF KARSAVURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cicadellidae, Zea mays, populasyon değişimi, Aydın, İzmir, Manisa, Cicadellidae, Zea mays, population fluctuation, Aydın, İzmir, Manisa
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada Aydın, İzmir ve Manisa İlleri mısır üretimalanlarında bulunan Cicadellidae (Homoptera) familyasına bağlı türlerinsaptanması ve önemlilerinin Menemen (İzmir)'de populasyondeğişimlerinin izlenmesi amaçlanmıştır.Çalışma 2004-2005 yıllarında yürütülmüştür. Austroagalliasinuata, Balcanocerus larvatus, Asymmetrasca decedens, Empoascadecipiens, Eupteryx aurata, Typhlocyba quercus, Zyginidia pullula,Aconurella prolixa, Cicadulina bipunctella, Circulifer haematoceps,Euscelis incisus, Euscelis obsoletus, Exitianus capicola, Macrostelesguadripunctulatus, Neoaliturus fenestratus, Psammotettix provincialisve P. striatus olmak üzere toplam 17 tür saptanmıştır.Bunlar arasında A. decedens ve Z. pullula en yoğun ve yaygıntürler olarak bulunmuş ve bu türlerin Menemen (İzmir)'de populasyondeğişimleri izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aims of this research are to determine Cicadellidae(Homoptera) species in the maize production areas of Aydın, İzmir andManisa provinces of Turkey and to monitor population fluctuations ofimportant species in Menemen (İzmir).This study was carried out during the years of 2004-2005 andtotally 17 species were determined. These species are; Austroagalliasinuata, Balcanocerus larvatus, Asymmetrasca decedens, Empoascadecipiens, Eupteryx aurata, Typhlocyba quercus, Zyginidia pullula,Aconurella prolixa, Cicadulina bipunctella, Circulifer haematoceps,Euscelis incisus, Euscelis obsoletus, Exitianus capicola, Macrostelesguadripunctulatus, Neoaliturus fenestratus, Psammotettix provincialisand P. striatus.Among them, A. decedens and Z. pullula were the abundant andwidespread species. Their population fluctuations were observed inMenemen (İzmir).