İzmir'de leylek Ciconia ciconia (l.,1758) populasyonunun tespiti üzerine araştırmalar.
The studies about the population of the white stork Ciconia ciconia (l.,1758)in İzmir.
  1. Tez No: 196915
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SIKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ciconia ciconia (Linneaus, 1758), Leylek, populasyon, Gediz Deltası, İzmir, Ciconia ciconia (Linneaus, 1758), White Stork, population, Gediz Delta, Izmir
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
İzmir'de Leylek Ciconia ciconia (L., 1758) populasyonunun tespitiçalışmasında, leyleklerin yoğun olarak bulunduğu, Gediz Deltası veçevresindeki köylerde gözlemler yapılmıştır. Yapılan gözlemler sonucunda;2005 yılında 24 yuva sayılmış ve bu yuvalardan 16 yuvada kuluçkayayatılarak 35 yavru; 2006 yılında ise 33 yuva sayılarak, 22 yuvada kuluçkayayatıldığı ve 59 yavrunun yetişkin hale geldiği gözlenmiştir. Gediz Deltası veçevresindeki köylerde leylek populasyonunun artmasında; çevre köylerdekihalkın bilinçlenmesi, yeni leylek yuva modellerinin yerleştirilmesi ve leylekyuvası altında bulunan elektrik tellerinin bir bölümünün yalıtılması etkiliolmuştur.
Özet (Çeviri)
In the studies about the population of White Storks Ciconia ciconia(L.,1758) in Izmir, observations were made in Gediz Region and the villagesaround it where the storks were rich. These observations showed that 24 nestswere counted in 2005 and 35 juveniles were seen in 16 nests. In 2006, 33nests were counted and it was observed that in 22 nests breeding was occuredand 59 juveniles had been made. As a result of the change in the models ofthe stork nests, the repairing of the electric wires under the nests of the storksand the positive change in the minds of the villagers, population of the storkshad been raised.