Sıvı nükleer atık yönetiminde kullanılmak üzere poliakrilonitril fiber bazlı sorbent sentezlenmesi
Synthesis of polyacrylonitrile fiber based sorbent for the utilisation in the liquid nuclear waste management
- Tez No: 196923
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YÜKSEL ALTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Nükleer Mühendislik, Chemistry, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sezyum-137, Amonyum fosfomolibdat, Poliakrilonitril fiber, Adsorbsiyon, kompozit sorbent, Cesium-137, Ammonium phosphomolybdate, Polyacrylonitrile fiber, Adsorption, Composite sorbent
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZETSIVI NÜKLEER ATIK YÖNET M NDE KULLANILMAK ÜZEREPOL AKR LON TR L F BER BAZLI SORBENT SENTEZLENMESKONYALI, DenizYüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Anabilim DalıTez Yöneticisi: Doç..Dr. Yüksel ALTA2006, 96 sayfaÇalı mada, sıvı nükleer atıklardan sezyumun uzakla tırılması amacıyla iki tip sorbenthazırlanmı tır. AMP-PAN kompozit sorbent, Cs+'a seçimli oldu u bilinen amonyumfosfomolibdat (AMP) ve inert ba layıcı olarak dimetil formamid'de (DMF) çözünmüpoliakrilonitril fiber (PANF) kullanımı ile granül halde sentezlenmi tir. AMP-PANF iseamonyum molibdat çözeltisinin, fosforik asit emdirilmi poliakrilonitril fiber ile tepkimesisonucu, AMP' nin fiber üzerinde çöktürülmesine dayanan bir yöntemle hazırlanmı tır.Hazırlanan sorbentler ICP-OES, DTA/TGA, FTIR ve SEM analizleri ile tanımlanmı vekarakterize edimi tir. Sezyum iyonunun her iki tip sorbent için adsorpsiyon davranı ları; pH,sezyum deri imi, çalkalama sıcaklı ı ve süresinin fonksiyonu olarak incelenmi tir. AMP-PANgranüler kompozit için adsorpsiyon verileri Langmuir, Freundlich ve Dubinin Radushkevich(D-R) e itliklerine uyarlanmı tır. Sezyum adsorpsiyonu için D-R e itliklerinden hesaplananserbest enerji E, 8.9 kJ.mol-1'dir, iyon de i imi tepkimelerinin 8-16 kJ.mol-1olan enerjiaralı ında yer almaktadır. Adsorpsiyon sistemi için termodinamik parametreler 293, 303, 313Ho = 2.88 kJ.mol-1 ve Go = -11.97ve 333K sıcaklıklar da belirlenmi tir. 303K' dekikJ.mol-1 de erleri, AMP-PAN granüler kompozitinin sezyum adsorpsiyonunun endotermik vekendili inden bir proses oldu unu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSYNTHESIS OF POLYACRYLONITRILE FIBER BASED SORBENTFOR THE UTILISATION IN THE LIQUID NUCLEAR WASTEMANAGEMENTKONYALI, DenizM.Sci., Nuclear Sciences DivisionSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Yüksel ALTA2006, 96 pagesTwo types of polyacrylonitrile based sorbent was prepared for the removal of cesiumfrom liquid nuclear waste solutions. The first type was a granular composite ofpolyacrylonitrile fiber (PANF) dissolved in dimethyl formamide as an inert binding materialand ammonium phosphomolybdate (AMP) which exibits a well known selectivity toward Cs+.The second one was prepared by the precipitation of ammonium molybdate as ammoniumphosphomolybdate on the phosphate impregnated PANF. Both type of sorbent was identifiedand characterized by ICP-OES, DTA/TGA, FTIR, SEM and XRD analysis. The cesiumadsorption behaviors were investigated for each sorbent as a function of pH, Cs concentration,shaking temperature and time. Adsorption data for the AMP-PAN granular composite havebeen interpreted in terms of Langmuir, Freundlich and Dubinin-Radushkevich equations. Freeenergy value E, calculated from D-R equation is 8.9 kJ.mol-1, which is in the range of 8-16kJ.mol-1, so adsorption is governed by ion-exchange process.The thermodynamic parametersfor the adsorption system have been determined at 293, 303, 313 and 333K. The value of Ho= 2.88 kJ.mol-1 and Go = -11.97 kJ.mol-1 at 303K suggest that the cesium adsorption ofAMP-PAN composite was an endothermic and spontaneous process.