Bir fazlı bir indüksiyon ısıtma sistemi analizi ve dizaynı
Analysis and design of an single phase induction heating systems
  1. Tez No: 196991
  2. Yazar: SEVİLAY ÇETİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEKİR SAMİ SAZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mutfak tipi indüksiyon ısıtma, yarım köprü seri rezonans invertör, PSPICE, PIC, Induction heating for home cooking, half bridge seri resonant inverter, PSPICE, PIC
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
İndüksiyon ısıtma, alı ılagelmi ısıtma sistemlerine göre, i lem süresinin oldukça kısaolması, çevreye ısı da ılımının olmaması, yüksek verimlili i ve yanma, patlama gibi olaylaraizin vermeyen güvenilir bir sistem olması gibi avantajlara sahiptir. Bu avantajlardo rultusunda, günümüzde endüstri ve ev tipi uygulamalarda kullanımı giderekartmaktadır.Bu çalı mada, evlerde mutfak tipi ısıtma i lemlerinde kullanılmak üzere alternatif birindüksiyon ısıtma sistemi geli tirilmi tir. Mutfak tipi uygulamalarda kullanılan indüksiyonısıtma sistemleri genellikle farklı çaplardaki tencereler için birden fazla ısıtma bobininesahiptirler ve her bir bobin ayrı bir invertör devresi tarafından kontrol edilmektedir. Buçalı mada sunulan sistemde ise, aynı invertör devresi üç tane ısıtma bobinini kontroledebilmektedir. Aynı zamanda tasarlanan sistemde, kullanılan yarıiletken anahtarlarınsayısı azaltılarak sistemin uygulamaya geçi teki maliyeti azaltılmı tır.Rezonans invertör olma özelli i ile anahtarlama kayıpları azaltılarak verimli bir sistemolu turulmu tur. MOSFET anahtarlama elemanları ile gerçekle tirilen sistemdeanahtarların kontrolü PIC mikrodenetleyicisi ile yapılarak pratik ve daha az yer kaplayanbir kontrol ünitesi elde edilmi tir. Sistemin güç kontrolü anahtarlama frekanslarınınde i tirilmesi veya giri güç kayna ının de erinin de i tirilmesi ile yapılabilmektedir. Buçalı mada sunulan sistemde her bir ısıtma bobininden farklı çıkı gücü elde edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
According to classic heating systems, induction heating has advantages because of its shortheating time, no distrubition of heat around, its high efficiency, no giving permission burn,explosion. Nowadays, use of induction heating in industry and home cooking application isincreasing gradually.In this thesis, an alternative induction heating systems is developed for home cookingapplications. Induction heating systems used in home cooking application usually has morethan one heating coil for different diameter vessels and each coil is fed by seperate invertercircuit. At system is presented in this thesis, same inverter circuit is able to control threeheating coil. However, decreasing cost in pratic of system because of decreasing number ofused semiconductor switchs.An efficieny system is formed by decreasing lost of semiconductor switches by property ofresonant inverter. System is formed with MOSFET swiching component and use of PICmicrocontroller at control of these switches provided control unit that is simple and coveringa few place. Power control of system is being changed switching frequency or value of inputsource. Presented system in this study is providing different output power from each coil.