Dikdörtgen kesitli yarıiletken kuantum çukurlu lazerlerle normalize yayılma sabitinin hesaplanması
Calculation of normalized propagation constant in rectangular semiconductor quantum well lasers
  1. Tez No: 196990
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖNDER KARAKILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Quantum Well Lasers, Normalized Propagation Constant
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
PAMUKKALE ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜELEKTR K ELEKTRON K MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALID KDÖRTGEN KES TL YARI LETKEN KUANTUM ÇUKURLU LAZERLERDE NORMAL ZEYAYILMA SAB T N N HESAPLANMASIÖzgür Önder KARAKILINÇÖZETBu tez çalışmasında dikdörtgen kesitli simetrik yapılı yarıiletken kuantum çukurlu lazerdenormalize yayılma sabiti hesaplanmıştır. Normalize yayılma sabiti, normalize frekansın π/2'denküçük olduğu temel mod aralığında Matlab'ta hazırlanan pratik bir yazılım ile Newton-Raphsonmethodu kullanılarak hesaplanmış ve değerler liste halinde ekte verilmiştir. Dikdörtgen kesitlisimetrik yarı iletken düzlemsel çift farklı yapılı lazerlerin elektronik ve optik özellikleri, değerlik veiletim bandındaki taşıyıcıların enerji özdeğerleri ile ifade edilen elektrik alanının bazıparametrelerine ve kullanılan malzeme özelliklerine göre incelenmiştir. Elementer modda kuantumçukurundaki elektron ve delikler gibi taşıyıcıların enerji özdeğerlerine bağlı olan bazı tasarımparametreleri hesaplanmış ve sonuçlar normalize yayılma sabiti ile ilişkili olarak sunulmuştur. Buanlamda tasarım parametreleri açısından pratik bir örnek verilmiştir.Anahtar Kelimeler : Kuantum Çukurlu Lazerler, Normalize Yayılma Sabiti
Özet (Çeviri)
PAMUKKALE UNIVERSITYINSTITUTE OF SCIENCE AND ENGINEERINGGRADUATE PROGRAM IN ELECTRICAL AND ELECTRONIC ENGINEERINGCALCULATION OF NORMALISED PROPAGATION CONSTANT IN RECTANGULARSEMICONDUCTOR QUANTUM WELL LASERSÖzgür Önder KARAKILINÇABSTRACTIn this thesis, normalized propagation constant is calculated in rectangular and symmetricalsemiconductor quantum well lasers. Normalized propagation constant in the range of the normalizedfrequency smaller than π/2 is calculated by using Newton-Raphson algorithm in Matlab. Results areattached to the appendix. Morever, in this research, optical and electronics properties of rectangularand symmetrical planar double hetero structure semiconductor quantum well lasers are analyzed interms of some parameters of electrical field which are defined with energy eigenvalue of the carriersin the valance and conducting band and material structures. At fundamental mode, some designparameters depending on the energy eigenvalue belong to electrons and holes in the quantum well areexamined. The relationship between the results of the examination and the normalize propagationconstant is presented in a practical design manner.