An experimental and computational investigation of the reaction of atomic carbon generated in carbon arc reactor with aniline
Karbon ark reaktöründe oluşturulan atomik karbon ile anilinin reaksiyonunun deneysel ve teorik olarak incelenmesi
  1. Tez No: 197021
  2. Yazar: ABDULİLAH ECE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SEVİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anilin, Karbon Atom Reaksiyonları, Karbon Ark, Fenilkarben, Troponimin, Benzonitril, Aniline, Carbon Atom Reactions, Carbon Arc, Phenylcarbene, Troponimine, Benzonitrile
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Atomik karbonun organik bileşiklerle reaksiyonu, C-H bağına araya girme (ing.insertion) ve çift bağa katılma reaksionlarıyla aktif karbenleri oluşturmaktadır.Bu çalışmada, karbon atomu ve anilinin reaksiyonu sonucu, karbon arkreaktöründe karbenler elde edilmiştir. Oluşan ürünler, GC-MS ve NMR teknikleriyleincelenerek, fenil karben çevrilmeleri üzerinden elde edilen sikloheptatetraenaraürününün, molekül içi yakalanmasına çalışılmıştır.Karbon atom ve anilin reaksiyonu sonucunda, benzaldimin, benzonitril ve moleküliçi yakalanma ürünü olan troponimin, beklenen en olası ürünlerdir.B3PW91/6-311+G**//B3LYP/6-31G* basis seti ile yapılan teorik sonuçlara göre,C-H bağına araya girme sonucu oluşan aminofenil karbenlerin çevrilmelerinde, çokdüşük aktivasyon enerjisine sahip 6-metilin-2,4-siklohekzadien-1-imin'in oluşmasıolasıdır. Fakat çift bağa katılma reaksiyonu sonucunda oluşannorkaradienilidin'lerin de çok düşük aktivasyon enerjisiyle troponimini oluşturmasıbeklenmektedir. Bu da troponimin, benzaldimin ve benzonitril'in fenil karbençevrilmesine katılmayan bir reaksiyon sonucu oluştuğunu vermektedir.
Özet (Çeviri)
The reaction of atomic carbon with organic substrates can lead to carbenes byseveral pathways such as C-H insertion and double bond addition reactions.In this study, carbenes were generated in the arc reactor in the reaction of anilinewith carbon atom. Resulting products were analysed by GC-MS and NMRtechniques and intramolecular trapping of a cycloheptatetraene through phenylcarbene type rearrangements were studied.Troponimine, formed as the trapping product, benzaldimine and benzonitrile areexpected as most likely products.According to theoretical results at B3PW91/6-311+G**//B3LYP/6-31G* level oftheory, formation of 6-methylene-2,4-cyclohexadien-1-imine with low activationbarrier in the phenyl carbene type rearrangement of aminophenyl carbenesresulting from C-H insertion reactions is probable. But troponimine formationthrough norcaradienylidene intermediates formed via double bond additionreactions is also expected with low activation energies. This shows thattroponimine, benzaldemine and benzonitrile should formed through a mechanismthat was not actually involved in the phenyl carbene rearrangement.