Eğirdir Gölü'nde yaşayan Potamon (Potamon) potamios (Olivier, 1804)'un bazı biyolojik özelliklerinin tespiti
Determination of some biological features of Potamon (Potamon) potamios (Olivier,1804) in Eğirdir Lake
  1. Tez No: 197049
  2. Yazar: PINAR ÖZŞİMŞEK GÜLLE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL TURNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Eğirdir Gölü, Potamon (Potamon) potamios, Pinter, Biyoloji, Eğirdir Lake, Potamon (Potamon) potamios, Trap, Biology
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma, Eğirdir Gölü kıyılarında 3, derin bölgede 1 olmak üzere toplam 4istasyondan aylık olarak toplanılan tatlı su yengeçlerinden Potamon (Potamon)potamios (OLIVIER, 1804) örnekleri ile yürütülmüştür.Eğirdir Gölü'nde her bir pinterde ortalama 0,09 adet yakalanan yengeçlerin gölde tektürle temsil edildikleri; karapaks boyunun ortalama 4,7±0,1 cm, ağırlığının47,8±1,8 g olduğu; 3,4 cm boy ve 20,4 g ağırlıktaki bireylerin, temmuz-ağustosaylarında üredikleri; ortalama değerler ile 2,568 mm çap, 0,0042 g ağırlıkta 112 adetyumurta taşıdıkları ve bu yumurtalardan yaklaşık 1,5 ay sonra minyatür yengeçyavrularının çıktığı; 1 yaşında 0,7 cm uzunluk, 0,08 g ağırlığa ulaştıklarıbelirlenmiştir. Ergin dişi yengeçlerin kış aylarını göl kıyılarındaki toprak içineaçtıkları yuvalarda geçirdikleri saptanmıştırSonuç olarak Eğirdir Gölü'nde yaşayan tatlı su yengeci P. potamios'un genelbiyolojik özelliklerinin, yengeçlerin ve türün özellikleri ile örtüştüğü belirlenmiştir.Türün kış dönemindeki yuvalanmaları, yumurta ve yavru gelişimleri, bölgedekidağılımları gibi özellikler ilk kez bu çalışmada ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research was carried aut in Lake of Eğirdir. It was selected four stations thatone of them is off shore and the others on shore. As a mountly, the freshwater crabPotamon (Potamon) potamios was collected.The average number of crabs catched with traps is 0.09 individuals per traps. Theaverage carapace length and body weight are 4.7±0,1 cm and 47.8±1,8 g,respectively. Individuals having 3.4 cm carapace lenght and 20.4 g body weigthreproductive in Jully and Agust. The crabs have, on average, pieces of 112 eggshaving 2.568 mm diameter and 0.0042 g weight.The crabs eggs hatch nearly 1.5mounhts and yougth miniature crabs occur. One old-year yought crabs have 0.7 cmcarapace lenght and 0.08 g body weight. It is determined that adult female crabshibernate underground nest near the bank of lake.As a result, the general biological charecteristic of freshwater crabs living in EğirdirLake similar to other freshwater crabs. The first time, this study was describedfeatures of crabs such as hibernation, developing eggs and yougth and distribution ofpopulation.