Kavunlarda VAM uygulamasının bitki gelişimi ve fusarium solgunluğu üzerindeki etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of VAM application on plant growth and fusarium wilt on melon plants
- Tez No: 197056
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜRSEL KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cucumis melo, Fusarium oxysporum f.sp. melonis, Glomusspp, biyolojik savaş, Cucumis melo, Fusarium oxysporum f.sp. melonis, Glomus spp.biological control
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
iiÖZETBu çalışmada, vesiküler arbüsküler mikorizal (VAM) fungus uygulamasının kavunbitkisinde bitki gelişimi ve kavun yetiştiriciliğinde en önemli problemlerden biri olanFusarium oxysporum f.sp. melonis (FOM)'in neden olduğu Fusarium solgunluğuüzerindeki etkileri araştırılmıştır. İlk olarak kavun bitkisi ile en iyi ilişki kuranmikorizal fungus türünü tespit etmek için 5 Glomus türü (Glomus caledonium, G.clarum, G. etunicatum, G. intraradices, G. mosseae) ve bu beş türü içeren karışımkavun bitkilerine inokule edilerek kök kolonizasyon oranı, bitki ve kök uzunluğu,sürgün ve kök kuru ağırlıklarına bakılmış, bu verilere göre G. etunicatum dahasonraki çalışmalarda kullanılmak üzere seçilmiştir. Saksı denemesinde Fusariumoxysporum f.sp. melonis'in inokule edildiği kavun bitkilerinde, G. etunicatum'unsürgün ve kök uzunlukları ile sürgün ve kök kuru ağırlıklarını artırarak hastalıkşiddetini düşürdüğü saptanmıştır. Sera denemesinde ise, G. etunicatum uygulamasıbitki gelişme kriterleri bakımından istatistiksel olarak önemli bir farklılıkoluşturmamıştır. G. etunicatum, solgunluk hastalığının şiddetini saksı denemesinde%33.4, sera denemesinde ise %33.3 oranında azaltmıştır. Patojen fungusun ise, G.etunicatum'un kök kolonizasyonunu hem saksı hemde sera denemesinde sırası ile%18 ve 10 oranlarında azalttığı bulunmuştur. Sonuçlar G. etunicatum'un kavunbitkisinde f.sp. enfeksiyonlarına karşıFusarium oxysporum meloniskullanılabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTIn the present study, effects of vesicular arbuscular mycorrhizal fungus (VAM)application, on plant growth of melon, and against Fusarium wilt disease caused byFusarium oxysporum f.sp. melonis (FOM), which is one of the most importantproblems in melon production, were investigated. Primarily, in order to find out themycorrhizal fungus species indicating best interaction with melon plants, 5 Glomusspecies, G. caledonium, G. clarum, G. etunicatum, G. intraradices, G. mossae andthe mixture containing these five species were inoculated to melon. According toroot colonization rates of the fungus species, besides shoot and root lengths and dryweights of melon plants, G. etunicatum was selected to be used in the rest of thestudy. As a result of the pot experiment, it was found that G. etunicatum increasedshoot and root lengths and dry weights of melon plants and decreased wilt diseaseseverity of Fusarium oxysporum f.sp. melonis inoculated plants. In greenhouseexperiment, G. etunicatum application caused no significant difference among plantgrowth parameters, but it significantly decreased wilt disease severity caused by thepathogen. G. etunicatum caused 33.4 % decrease in wilt disease severity in the potexperiment and 33.3 % decrease in the greenhouse experiment. It was also found thatpathogen inoculation caused 10 and 18 % decrease in the root colonization ratios ofthe mycorrhizal fungus, respectively in greenhouse and pot experiments. Thesefindings suggested that G. etunicatum may be used against Fusarium oxysporum f.sp.melonis infections on melon plants.