Ortodontik anormallikler bulunan hastalarda kullanılan 'pre ortodontik trainer' aparesinin çene ve ağız çevresindeki kaslara olan etkisinin EMG kayıtlarıyla değerlendirilmesi
The muscular activity analysis of circumoral and jaw-closing muscles response to pre-orthodontic trainer treatment on patients with orthodontic abnormalities using electromyogram
- Tez No: 197069
- Danışmanlar: PROF.DR. SADIK KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Diş Hekimliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Bioengineering, Dentistry, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektromyogram, Ayrık Dalgacık Dönüşümü, Pre-OrtodontikTrainer Aparesi, Electromyogram, Discrete Wavelet Transform, Pre - OrthodonticTrainer
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ORTODONTİK ANORMALLİKLER BULUNAN HASTALARDA KULLANILAN?PRE ORTODONTİK TRAİNER? APARESİNİN ÇENE VE AĞIZÇEVRESİNDEKİ KASLARA OLAN ETKİSİNİN EMG KAYITLARIYLADEĞERLENDİRİLMESİŞükrü OKKESİMErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Temmuz 2006Tez Danışmanı: Prof. Dr. Sadık KARAÖZETElektromyogram, kas dokusunun elektriksel aktivitesini kaydetmede kullanılan bir testdir.Kaslar aktif olduğu anda elektriksel akım üretirler, bu akım genellikle kas aktivitesininuyartım şiddeti ile orantılıdır. Ortodontik literatürde, diş çıkarımı süresince anormal dil vedudak fonksiyonlarının neden olduğu ortodontik anormallikleri kontrol edebilme problemiönemli bir yer tutmaktadır Bu tür bozuklukların giderilebilmesi amacıyla yapılançalışmalar, ağız yapısına ait kusurları gidermek, çene kaslarına uygun yönlendirmeyiyapabilmek ve bu kasların uyguladığı kuvveti kararlı hale getirmek üzerine odaklanmıştır.Bu çalışmanın amacı ise ağız yapısında ortodontik anormallikler bulunan çocuklardakullanılan aparenin, çene ve ağız ile ilgili kaslarda oluşturduğu etkinin araştırılmasıdır.EMG sinyalleri ortodontik anormallikler bulunan, yaşları 7 ile 11 arasında değişen 10hastadan alınmıştır. Kayıtlar çene sıkma ve emilim aktiviteleri esnasında alınmıştır.Öznitelik elde etmek amacıyla EMG sinyallerine Ayrık Dalgacık Dönüşümü (ADD)uygulanarak elde edilen detay ve yaklaşım sinyallerinden detay 3 sinyalinin güç spektralyoğunluğu elde edilmiştir. Sonuçlar ortodontik apare kullanılarak uygulanan tedavinin çenekasları üzerindeki etkisinin elektromyografik kayıtlar kullanılarak değerlendirilebileceğinigöstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE MUSCULAR ACTIVITY ANALYSIS OF CIRCUMORAL AND JAW-CLOSING MUSCLES RESPONSE TO PRE - ORTHODONTIC TRAINERTREATMENT ON PATIENTS WITH ORTHODONTIC ABNORMALITIESUSING ELECTROMYOGRAMŞükrü OKKESİMErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. Sc. Thesis, July 2006Thesis Supervisor: Prof. Dr. SadıkKARAABSTRACTAn electromyogram (EMG) is a test that is used to record the electrical activity ofmuscles. When muscles are active, they produce an electrical current. This current isusually proportional to the level of the muscle activity. In the orthodontic literature,much attention has been paid to the problem of controlling interferences withdentofacial growth caused by abnormal lip and tongue function in the mixed dentitionperiod. The goal of orthodontic treatment is to produce a more ideal dental alignmentand to produce or maintain a stable balance of forces.The aim of this thesis is to examine the effect of an oral shield on circumoral and jaw-closing muscles in children with oral dysfunction. The study sample consisted of 10patients, 7 to 11 years old that have oral dysfunction. EMG recordings were made ofmaximal clench and sucking. For feature extraction purposes, we have performedDiscrete Wavelet Transform (DWT) of EMG signals and obtained power spectraldensity of detail 3 coefficient. The results showed that the effect of the shield treatmenton jaw-closing muscles activity can be evaluated from electromyographic recordings.