Mühendislikteki kaotik devreler ve sistemlerin araştırılması için elektronik tabanlı eğitim setlerinin tasarımı ve gerçekleştirilmesi
Design and implementation of electronic based training sets for investigation of chaotic circuits and systems in engineering
- Tez No: 197068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECAİ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaos, Kaotik Davranış, Kaotik Devreler, Kaotik Sistemler, KaotikEğitim Seti, Chaos, Chaotic Behaviour, Chaotic Circuits, Chaotic Systems, ChaoticTraining Board
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Karmaşık ve lineer olmayan bir davranış olarak nitelendirilip kısaca düzensizliğin düzenişeklinde tanımlanan kaos olayına ve kaotik sistem dinamiğine yönelik geçen 15-20 yıllıksüreç içerisinde çok büyük bir ilgi olmuştur. Yaygın bir uygulama alanı olan kaotiksistemlerle ilgili yapılan çalışmaların çoğu akademik düzeydedir. Literatürdeki çalışmalardaha çok lisansüstü tez kapsamındaki araştırmalar ile desteklenmektedir. Bu tezde,literatürde kaotik sistemlerle ilgili bu boşluğu doldurmaya yönelik mühendislik lisans velisansüstü eğitim programlarında kaotik devreler ve sistemlerin araştırılmasına dönükelektronik tabanlı eğitim setlerinin tasarımı ve gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.Dört bölümden oluşan tez çalışmasının ilk bölümünde kaos ve kaotik sistemlerininözellikleri, uygulama alanları ve elektronik devrelerde kaosun gelişimi anlatılmaktadır.kinci bölümde, tasarımı yapılan iki Kaotik Eğitim Setinin devre yapıları ve kaotikdavranışları bilgisayar simülasyonları ile tanıtılmaktadır.Üçüncü bölümde, tasarlanan Kaotik Eğitim Setlerinin fiziksel olarak gerçekleştirilmesi elealınmış olup bu setlerle yapılan deneysel çalışmalar sunulmaktadır.Son bölümde tez çalışmasında elde edilen sonuçlar tartışılmakta ve değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Over the past two decades, chaos phenomenon and chaotic systems defined as anonlinear behavior have received a great deal of attention. Most of the studies related tochaotic systems, which have widespread application area, have been prepared inacademic level. The works in literature are generally supported by graduate thesisinvestigations. In this research thesis for meeting this requirement in this area, it isaimed to design and implementation of electronic-based training sets for investigationof chaotic circuits and systems scheduled in engineering graduate and undergraduateprograms.In the first chapter of the thesis which consists of four chapters, the features andapplications of chaos and chaotic systems and development of electronic chaoticsystems have been introducedIn the second chapter, the circuit building blocks and chaotic behaviours of the designedtwo Chaotic Training Boards have been introduced by using computer simulations.In the third chapter, the implementation issues of the proposed Chaotic Training Boardsare considered and laboratory experiments via these boards are presented.Results obtained in thesis work have been discussed and evaluated in the last chapter.