Kesikli seçim analizi ve bir uygulama
Discrete choice analysis and an application
- Tez No: 197110
- Danışmanlar: DR. SERPİL AKTAŞ ALTUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Kesikli Seçim Analizi, Kesikli Seçim Modelleri, Çokterimli LojitModeli, Uyum iyiliği statistikleri, Discrete Choice Analysis, Discrete Choice Models, Multinomial LogitModel, Goodness-of-Fit Statistics
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
KES KL SEÇ M ANAL Z VE B R UYGULAMASelen OsmanoğluÖZBu çalışmada amaç, son zamanlarda pazar araştırmalarında sıklıkla kullanılan biryöntem olan Kesikli Seçim Analizi' ni detaylı olarak incelemek ve gerçek bir verikümesine uygulamaktır.Çalışmanın birinci bölümünde konuya giriş yapılmış, ikinci bölümünde bireysel seçimdavranışı teorilerine değinilmiştir. Bunu izleyen üçüncü bölümde Kesikli SeçimAnalizi' nde kullanılan modeller ayrıntılı olarak ele alınmış ve bu modellerin uyumiyiliği istatistikleri anlatılmıştır.Dördüncü bölümde ise SAS Paket Programı' ndan yararlanılarak gerçek bir verikümesine Kesikli Seçim Analizi uygulanmıştır.Çalışmanın son bölümü olan beşinci bölümde ise uygulamadan elde edilen sonuçlartartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
DISCRETE CHOICE ANALYSIS AND AN APPLICATIONSelen OsmanoğluABSTRACTThe purpose of this study is to investigate the Discrete Choice Analysis which isoften used tecnique recently in Marketing Research and apply this analysis to a realdata set.In the first chapter of the study, introduction of the topic was given, individual choicebehaviour theory was mentioned in the second chapter. In the following thirthchapter, the models used in Discrete Choice Analysis were studied in detail and thegoodness of fit statistics of this models were explained.Discrete Choice Analysis was applied to a real data set by using SAS PackageProgram in the forth chapter.In the last fifth chapter, results obtained from the analysis were discussed.