Stokastik yaşam süresi için bulanık hayat sigortası
Fuzzy life insurance for stochastic life time
- Tez No: 197111
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MERAL SUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aktüerya Bilimleri, Actuarial Sciences
- Anahtar Kelimeler: Bulanık Kümeler, Bulanık Sayılar, Bulanık Prim, GelecekYaşam Süresi, Fuzzy Sets, Fuzzy Numbers, Fuzzy Premium, Future Life Time
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aktüerya Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı, bulanık sayılar ve bulanık küme kavramları incelenerek bukavramların sigorta sektöründeki uygulamalarının araştırılması, bulanık kümeleryardımıyla sigorta ürünlerinin fiyatlandırılması üzerindeki belirsizliğin ortadankaldırılması ve doğru primin saptanmasıdır.İkinci Bölüm'de bulanık küme kuramının matematiksel özellikleri ile bulanık kümelereilişkin temel kavramlara yer verilmiştir. Üyelik fonksiyonu kavramları örnekler ileaçıklanarak, bulanık sayılar ve bunların hayat sigortasındaki uygulamaları verilmiştir.Hayat sigortalarında ölümlülüğün deterministik ve faiz oranının bulanık sayı olmasıdurumunda net tek prim hesapları ele alınmıştır.Üçüncü Bölüm'de çeşitli hayat sigortası türlerinde yaşam süresinin stokastik olmasıdurumunda bulanık kümeler kuramı kullanılarak net tek prim ve sigortalınınödeyeceği prim hesaplanmıştır.Dördüncü Bölüm'de çalışmanın sonuçları sunulmuş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the concept of fuzzy numbers and fuzzy setsand their applications in insurance and also to remove the uncertainity on the pricinginsurance products by means of fuzzy sets to determine the correct premiums.In the Second Chapter, the basic definition of fuzzy sets and fuzzy numbers andmathematical description of the fuzzy set theory are given. Member functions areexplained by means of examples. Fuzzy numbers and their applications to the lifeinsurance are searched. The net single premiums of life insurance products areevaluated in the case of deterministic mortality and fuzzy interest rate.In theThird Chapter, the net single and annual premiums for some life insuranceproducts are calculated in the case of stochastic mortality and fuzzy interest rate.In the Fourth Chapter, the conclusion of this study are presented and discussed.