Kırşehir yakın çevresindeki bölgesel metamorfik serilerde bulunan kuvarsitlerin petrografik incelemesi
Petrographic investigation of quartzites in the metamorphic series surrounding Kırşehir region
  1. Tez No: 197113
  2. Yazar: GÜLSÜM ESRA KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Quartzite, Dynamothermal Metamorphism, Kırşehir Massif, Structural Analyses
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
KIRŞEH R YAKIN ÇEVRES NDEK BÖLGESEL METAMORF K SER LERDEBULUNAN KUVARS TLER N PETROGRAF K NCELENMESG. Esra KÜÇÜKÖZnceleme alanı Kırşehir ilinin yakın çevresinde, 1/25.000 ölçekli KIRŞEH R J31-c2ve J2-a3-a4-d1-d2 nolu paftaları içinde iki ayrı bölgede (I. Bölge, II. Bölge)örneklemelerin yapıldığı, yaklaşık 70 km2'lik bir alan kaplamaktadır.Kırşehir masifinde yapılan bu çalışma ile yörede yüzeyleyen bölgesel metamorfikseriler içerisinde bant ve seviyeler halinde bulunan kuvarsit birimlerinin petrografiközelliklerinin incelenmesi ve diğer kayaç grupları ile ilişkilerinin belirlenmesiamaçlanmıştır.nceleme alanında yüzeyleyen kayaçların oluşturduğu istif, bölgedeki öncekiçalışmalarda esas alınarak dört litostratigrafik birime ayrılmıştır. Bunlar Paleozoyikyaşlı Kırşehir metamorfitleri (Kalkanlıdağ Formasyonu, Kargasekmeztepe KuvarsitÜyesi, Naldökendağ Formasyonu ve Bozçaldağ Formasyonu), Jura-Kretase yaşlıKarakaya Ultramafiti, tüm bu istifi kesen Senozoyik -Paleosen yaşlı intrüzifkayaçlar (Baranedağ Granitoyidi, Çayağzı Siyeniyoyidi) ile tüm bu istif üzerinediskordan olarak gelen Eosen-Pliyosen yaşlı sedimanter örtü kayaçları veKuvaterner oluşuklardır.Kalkanlıdağ Formasyonunu metapelitler, metakarbonatlar ve metabazitler;Kargasekmeztepe Kuvarsit Üyesini kuvarsitler; Naldökendağ Formasyonunumetakarbonatlar ve kuvarsitler; Bozçaldağ Formasyonunu ise metakarbonatlaroluşturmaktadır. Kargasekmeztepe Kuvarsit üyesine ait kuvarsit birimleri bölgedeetkin bölgesel dinamotermal metamorfizmanın etkisiyle farklı yapısal dokusalözelliklere sahip kuvarsitlerden oluşmakta ve bu kapsamda bu üyeye ait kuvarsitler`bantlı kuvarsitler' ve `kataklastik deformasyon etkileri taşıyan kuvarsitler' olmaküzere iki grup altında toplanmaktadır.iiBölgede ilerleyen metamorfizmaya bağlı olarak gelişen sürekli deformasyonlarınüsteleyen kıvrımlar oluşturduğu tespit edilmiş ve I. Bölgede gerçekleştirilen yapısalanalizler sonucu iki plastik deformasyon fazının (F1, F2) varlığı belirlenmiştir.Kıvrımlanma sürecinin sonunda Kırşehir Masifi K11B doğrultulu ve 7°KB'ya dalımlıbir antiform yapısına sahip olmuştur.Ayrıca yapısal analizler kapsamında I. Bölgede kırık analizleri de yapılmış veKırşehir metamorfitlerinin bölgesel yükselimini takip eden dönemde F3 olmaküzere bir kırıklanma evresine maruz kaldığı saptanmıştır. F3 kırıklanma evresikompresyon kuvvetlerinin etkisiyle K60D, K70D ve K60B doğrultulu çatlaklarmeydana getirmiştir.Anahtar Kelime; Kuvarsit, Dinamotermal Metamorfizma, Kırşehir Masifi, YapısalAnalizlerDanışman: Prof. Dr. Yavuz Erkan, Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji MühendisliğiBölümü, Mineraloji-Petrografi Ana Bilim Dalıiii
Özet (Çeviri)
PETROGRAPHIC INVESTIGATION OF QUARTZITE IN THE METAMORPHICSERIES SURROUNDING KIRŞEH R REG ONG. Esra KÜÇÜKABSTRACTThe investigation area is located surrounding Kırşehir region. It includes two areacovering 70 sq. Km2 (I. Region, II. Region) where sampling is conducted, within1/25 000 scaled KIRŞEH R J1-c2 and J2-a3-a4-d1-d2 topographic maps.The present work in the Kırşehir Massive is carried out to investigate the0petrographic properties of the quartzite which is banded as levels in themetamorphic series outcroping in the area and to determine the relationship ofquartzite with the other units.According to the previous studies of the region, the sequence of rocks located inthe investigation area is divided into four lithostratigraphic units. These are theKırşehir metamorphites of Paleozoic age (Kalkanlıdağ Formation,Kargasekmeztepe Quartzite Member, Naldökendağ Formation, BozcaldağFormation), Jurassic Cretaceous aged Karakaya Ultramafite, Senozoic- Paleoceneaged intrusive rocks (Baranedağ Granitoids, Çayağzı Siyenitoids) cutting throughthis pile and the Eocene- Pliocene aged sedimantary rocks coming as discordantcover this sequence and Quaternary old units.Kalkanlıdağ Formation is formed by metapelites, metacarbonates andmetabasites. Kargasekmez Tepe Quarzite member is formed by quartzites;Naldökendağ Formations is formed by metacarbonates and quartzites; BozcaldağFormations is formed by metacarbonates. Kargasekmeztepe Quartzite Memberformed by quartzite which has different structural and textural properties under theinflunce of regional dynamothermal metamorphism. In this perspective, they areclassified in two groups such as `?banded quarzites?? and `?cataclastic quartziteaffected by the deformation?.ivThe present study implies that continous deformation linked with progresivemetamorphism in the investigated area, occured superimposed foldings.Structural studies have shown that there are to two plastic deformation phases(F1, F2). At the end of this folding process, the structural position of the KırşehirMassif could be seen to exhibit plunged 7° towards NW in an antiform structure.During this structural analyses, fracturing analyses have also been made in thefirst region, and one fracturing phase defined as F3 was identified to be occurredin a period following up the regional uplift of the Kırşehir metamorphites. The F3fracturing phase with an effect of compresssional force, formed fractures with thedirections of N60E,N70E and N60W.