Grafik işleyicili donanım üzerinde gerçek zamanlı gölgeleme algoritmasının tasarımı ve gerçekleştirimi
Design and implementation of real time shadowing algorithm on hardware by graphic processing unit
- Tez No: 197162
- Danışmanlar: DOÇ.DR. VEYSİ İŞLER, Y.DOÇ.DR. ALİ ZİYA ALKAR, Y.DOÇ.DR. HARUN ARTUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Gölgeleme Algoritmaları, Gerçek Zamanlı Görüntü Oluşturma, Grafik İşlem Birimi, Silüet Kenarlarının Belirlenmesi, Gölge Hacim Algoritması, Gölge Eşleme Algoritması, Yumuşak Gölgeleme, Shadow Algorithms, Real Time Rendering, GPU (GraphicalProcessing Unit), Silhouette Edge Detection, Shadow Volume Algorithm, ShadowMapping, Soft Shadows
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
GRAFİK İŞLEYİCİLİ DONANIM ÜZERİNDE GERÇEK ZAMANLI GÖLGELEMEALGORİTMASININ TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİMİSelman DuatepeÖZYumuşak gölge oluşturma, bilgisayar grafiğinde gerçekçi bir görüntü elde etmekadına önemli bir kavramdır. Son zamanlarda gerçek zamanlı yumuşak gölge eldeetmek adına birçok çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalarda bir takımsorunlarla karşılaşılmıştır. Bazı algoritmalar gerçek zamanlı yumuşak gölge eldeetmekte yavaş kalmışlar, bazı algoritmalarda gölgeyi oluşturan cisimler ya da ışıkkaynağının özellikleri gibi ortam özelliklerine uygun olarak tasarlanmışlardır. Buçalışmada bilgisayar grafiğinde temel olan yumuşak gölge hacim algoritması,günümüz Grafik İşlem Birimlerine donanımsal olarak programlanarakgerçekleştirilmiştir. Temel olarak bu konuda daha önce gerçekleştirilmiş olanGeometri Tabanlı Yumuşak Gölgeleme Algoritması kullanılmıştır. Çalışmanınsonucunda ortam özelliklerinden bağımsız ve temel olarak alınan GeometriTabanlı Yumuşak Gölgeleme Algoritması Cg dili kullanılarak gerçek zamanlıgörüntü elde etme zamanı hızlandırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
DESIGN AND IMPLEMENTATION OF REAL TIME SHADOWING ALGORITHMON HARDWARE BY GRAPHIC PROCESSING UNITSelman DuatepeABSTRACTIn Computer Graphics, soft shadow generation is an important concept forgenerating real images. Recently, there have been a lot of studies for obtainingreal time soft shadows. A lot of problems were faced in these studies. Somealgorithms are too slow for obtaining real time soft shadows. Some algorithms aredesigned for limited scene properties like occluders and light source properties. Inthis study, soft shadow volume algorithm that is basic shadow generationalgorithm in computer graphics is implemented using Graphical Processing Unit(GPU) by hardware programming. Basically, ?A Geometry-Based Soft ShadowAlgorithm? that is implemented before in this subject has been used. After thisstudy, images that is independent from scene properties is obtained and ?AGeometry-Based Soft Shadow Algorithm? which is based for this study isattempted to accelerate and imporve using CG language.