Mobilya sektöründe çalışacak teknik elemanların mevcut performanslarının farklı motivasyon yöntemleriyle artırılması
The increasing of motivation of the technical personnel who will work in the furniture industry with different motivation techniques
- Tez No: 197163
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLKER USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Wood Products, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Teknik Eğitim, Mobilya Sektörü, Motivation, Technical Education, Furniture Industry
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma ile mobilya sektöründe çalışacak olan Teknik Eğitim Fakültesi ve EndüstriMeslek Lisesi öğrencilerinin farklı motivasyon araçları ile ne kadar motiveedildiklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Öncelikle motivasyon konusunda literatürtaraması yapılarak motivasyonla ilgili genel bilgiler aktarılmıştır.Bu bağlamda Endüstri Meslek Lisesi ve Teknik Eğitim Fakültesi öğrencilerine yönelikbir anket düzenlenmiş, öğrencilerin mevcut motivasyon düzeyleri tatmin ve önemseviyeleri açısından belirlenmeye çalışılmıştır.Sonuç olarak, endüstri meslek lisesi ve teknik eğitim fakültesinin yeterli donanımasahip olmadığı, uygulamaların yetersiz olduğu ve öğrencilerin motivasyonununartırılabilmesi için sunulan önerilerin uygulanmasının mevcut eğitim sistemindeuygulanmasının zor olduğu saptanmış ve mobilya sektöründe çalışacak teknikelemanların performanslarının ve motivasyonlarının artırılabilmesi için; mevcut eğitimsisteminin ?Toplam Kalite Yönetimi? çerçevesinde yeniden yapılandırılması gerektiğisonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been tried to determine how much the students of vocationalschool and the faculty of technical education who will work in the furniture industryare motivated or will be able to be motivated by motivation materials. Before allelse, the general knowledge is given by bibliographical research.In this context, the poll is taken with Vocational School and Faculty of TechnicalEducation. Through this, it is tried to determine level of motivation of the studentsin the aspect of satisfaction an importance.As a result, it is observed that Vocational School and Faculty of TechnicalEducation have not have enough equipment and there is not enough the practiceof workshops. Applying of methods which is recommended to increase motivationof the students seems to be difficult in the current educational system. Thereforeto increase performance of the technical stuff who will work in furniture ındustry,the current educational system should be built on the base of Total QualityManagement.