Eskipazar (Karabük güneyi) ve Kuzey Anadolu fay zonu (KAFZ) arasındaki bölgenin morfo-tektonik özelliklerinin coğrafi bilgi sistemleri ile belirlenmesi
Determination of morpho-tectonic characteristics of the area between Eskipazar (south of Karabük) and North Anatolian fault zone (NAFZ) using geographic information systems
  1. Tez No: 197177
  2. Yazar: NİYAZİ KEREM KUTERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KADİR DİRİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Co rafi Bilgi Sistemleri, Depremsellik, Eskipazar (Karabükgüneyi), Kuzey Anadolu Fay Zonu, Tektono-morfoloji, Eskipazar (South of Karabük), Geographic Information Systems, NorthAnatolian Fault Zone, Seismicity, Tectono-morphology
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ESK PAZAR (KARABÜK GÜNEY ) VE KUZEY ANADOLU FAY ZONU(KAFZ) ARASINDAK BÖLGEN N MORFO-TEKTON K ÖZELL KLE-R N N CO RAF B LG S STEMLER LE BEL RLENMESN. Kerem KUTERDEMÖZÇalı ma alanı Eskipazar ilçesi ile güneyinde kalan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ)arasında kalan bölümde yer almaktadır. Çalı ma alanı litolojik olarak birçok birimdenolu an karma ık bir yapıya sahip olup bu bölgeye ait de i ik ara tırmacılar tarafındanyapılmı çe itli çalı malar bulunmaktadır. Bu çalı mada inceleme alanında dahaönce yapılan jeolojik haritalar, özellikle Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü GenelMüdürlü ü (MTA) tarafından üretilen 1/25.000 ölçekli jeoloji haritası esas alınmı ,arazi gözlemleri ile tespit edilen farklı birimler haritalanarak çalı ma alanına ait birjeoloji haritası olu turulmu tur.Bu çalı manın en önemli amacı inceleme alanı içerisinde KAFZ ve çevresindekiyüzey ekillerinin belirlenerek bunların KAFZ ve di er muhtemel yapısal unsurlar ileili kisini ortaya çıkartmaktır. Çalı ma alanı içerisinde en önemli aktif yapısal unsurKuzey Anadolu Fay Zonu'na ait Gerede Segmenti'dir. KAFZ çalı ma alanı içerisindedo uda smetpa a yakınlarında ba lamakta, batıda Kapaklı Köyü batısında sonaermektedir. nceleme alanında bir zon halinde örgülü karakterde gözlenmekte olanKAFZ içerisinde do rultu atımlı fay sistemlerinde bulunan morfolojik unsurlarınbirço una rastlanılmaktadır. KAFZ, bu bölgede yakla ık olarak K700D do rultusundaizlenmektedir. Landsat ETM+ uydu görüntüsü ve sayısal yükseklik modelindenolu turulan rölyef haritaları kullanılarak yapılan çizgisellik analizleri ile de çalı maalanındaki yapısal unsurlara ait bilgiler elde edilmi tir. Bu çalı manın yapılmasıesnasında inceleme alanına ait depremsellik de tarihsel dönem aktivitesi, aletseldönem aktivitesi ve hasar yapan deprem aktivitesi ba lıkları altında ara tırılmı tır.Böylece bölgedeki deprem etkinli i hakkında da bilgi edinilmi olacaktır.Çalı ma alanında sa yanal do rultu atımlı fay sistemlerinde gözlenen yeryüzüekillerinin birço una rastlanılmaktadır. Bunlar içerisinde basınç sırtları, çöküntügölleri, vadi ve dere ötelenmeleri olup uydu görüntülerinde belirgin bir ekildegözlenmekte, sayısal arazi modelleri ve bunların co rafi bilgi sistemleri ile analizi buyapıların belirlenmesinde arazi gözlemlerinin de deste iyle büyük kolaylıklarsa lamaktadır.Bu çalı mada kullanılan tüm veriler Co rafi Bilgi Sistemi (CBS) ve Uzaktan Algılama(UA) çalı malarına uyum sa layacak ekilde sayısal olarak hazırlanmı ve/veya eldeedilmi tir. Özellikle morfo-tektonik, morfoloji ve çizgisellik analizi çalı malarında CBSbilgisayar yazılımları ve ana program ile çalı an yardımcı yazılımların sa lamıoldukları kolaylıklar, özellikle de zaman kazancı, CBS teknolojisinin bu türçalı malardaki önemini ön plana çıkartmı tır. Bu çalı ma ile tektonik ve morfoloji-morfotektonik konusunda çalı ma yapacak ara tırmacılara arazi gözlemleri temelliçalı malarını CBS ve Uzaktan Algılama uygulamalarıyla desteklemeleri tavsiyeedilmektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF MORPHO-TECTONIC CHARACTERISTICS OFTHE AREA BETWEEN ESKIPAZAR (SOUTH OF KARABUK) ANDNORTH ANATOLIAN FAULT ZONE (NAFZ) USING GEOGRAPHICINFORMATION SYSTEMSN. Kerem KUTERDEMABSTRACTThe study area is located between Eskipazar (South of Karabuk) and the NorthAnatolian Fault Zone (NAFZ). Study area has a complex geological structure withvarious lithological units and there many studies done by various researches. In thisstudy previous geological studies were considered as a base and correlated with thefield observations. For this case 1/25.000 scaled digital geological map prepared bythe General Directorate of Mineral Research and Exploration (MTA) was used andsome different units were mapped from field studies. As the result a geological mapwas prepared all the area.The main scope of this study is to identify some surface features within the NAFZ anddetermine their relation with this active fault zone and other probable structural units.The most important active fault in the study area is the Gerede Segment of the NorthAnatolian Fault Zone (NAFZ) which starts at smetpasa Station on the east andcontinues a few kilometers west of Kapaklı Village. The average strike of the fault inthe study area is about N700E. With braided characteristic the North Anatolian Faulthas a zonal trend in the study area. Most of the morphological structures related withright lateral strike-slip faults can be observed in the study area from where the NAFZpasses. Lineament analyses were carried out by using Landsat ETM+ satellite dataand relief maps in order to get some information on structural features of the area.During this study, the seismicity of the study area is also investigated in terms ofrecent, historical and destructive seismicity which aims to reveal the earthquakeactivity of the area.Various landforms related with right lateral strike slip faults such as offset streams,pressure ridges etc. were observed in the study area and recognized at satteliteimages. DEMs, satellite images and their analysis with GIS supported with fieldstudies makes it easy to determine those features.All the relevant data used and produced in this study were prepared digitally in GISenvironment. GIS softwares make it easy to analyse lots of data sets, maintainreliable results and prevents the time consumption especially on tectonic andmorpho-tectonic studies. This study proposes researchers who aims to study ontectonic and morpho-tectonic studies to support their studies based on fieldobservations with GIS and Remote Sensing Technologies.