Akrilik asit/maleik asit çapraz bağlı kopolimerinin inverse süspansiyon yöntemiyle tanecik formunda sentezlenmesi ve Ca-Mg tutuculuğunun incelenmesi
Synthesis of cross-linked acrylic acid maleic acid copolymers by inverse suspension method in bead form and determination of their Ca-Mg removal feature from agueus
  1. Tez No: 197227
  2. Yazar: FATMA KAÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TALAT ÖZPOZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: akrilik asit, maleik asit kopolimer, ters süspansiyon polimerleşme, çapraz bağlı kopolimer, polimer Ca, Mg iyon değişirici, acrylic acid, maleic acid copolymer, inverse suspension polymerization, cross-linked copolymer, polymeric Ca Mg ion exchangerv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
iiiAKRİLİK ASİT/MALEİK ASİT ÇAPRAZ BAĞLI KOPOLİMERİNİNİNVERSE SÜSPANSİYON YÖNTEMİYLE TANECİK FORMUNDASENTEZLENMESİ VE Ca-Mg TUTUCULUĞUNUN İNCELENMESİFatma KAÇANErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Temmuz 2005Tez Danışmanı: Doç. Dr. Talat ÖZPOZANÖZETYapılan çalışmada çoğunlukla deterjanlarda Ca ve Mg tutucu olarak kullanılan akrilikasit maleik asit kopolimeri inverse süspansiyon polimerizasyonu yöntemi kullanılaraktanecik formunda sentezlenmiştir. Akrilik asit maleik asit oranının polimerin iyontutucu özelliğine etkisini araştırmak amacıyla akrilik asit maleik asit oranı %10 ile %90arasında değiştirilmiştir.Çalışmanın ilk bölümünde kararlı bir süspansiyon sisteminin elde edilmesi ve dar boydağılımı aralığında polimer tanecikler sentezlenmesi hedeflenmiştir. Dar boy dağılımıaralığında sentezlenen çapraz bağlı akrilik asit maleik asit kopolimerlerinin FTIRspekturumları ve mikroskop görüntüleri incelenmiştir. Akrilik asit maleik asit oranınındeğişimiyle tanecik boyutunun da değiştiği gözlenmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde ise elde edilen polimer moleküllerinin kalsiyum vemagnezyum tutuculukları ve bu özelliğin nötralizasyon derecesiyle değişimiincelenmiştir. Polimerlerin Ca ve Mg tutuculuğu %100 nötralizasyon derecesindemaksimum kapasitededir.
Özet (Çeviri)
ivSYNTHESIS OF CROSS-LINKED ACRYLIK ACID-MALEIC ACIDCOPOLYMERS BY INVERSE SUSPENSION METHOD IN BEAD FORM ANDDETERMINATION OF THEIR Ca-Mg REMOVAL FEATURE FROM AQUEUSMEDIAFatma KAÇANErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. S. Thesis, July 2005Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Talat ÖZPOZANABSTRACTAcrylic acid-maleic acid copolymer used mostly in detergents to remove hardness ofwater was synthesized in this work in bead form through inverse suspensionpolymerization method. Ion exchange features of the polymer for Ca and Mg ions wereinvestigated by changing acrylic acid maleic acid ratio between 10-90 %.In the first step, it was aimed to synthesize stable suspension media and polymericgranules of narrow ranged bead size. Cross-linked copolymer of acrylic acid - maleicacid in proper size was examined by FTIR and microscope. It was observed that grainsize of the copolymer has been changed upon changing acrylic acid maleic acid ratio.In the second step of the work, Ca Mg removal features of the copolymer and change ofthis feature with neutralization degree were also examined. It was found that Ca and Mgremoval capacity of the copolymer reached maximum at 100 % neutralization degree.