Bilgisayar destekli yöntemlerle yüzdeki dismorfik rahatsızlıkların otomatik tespiti
Automatic determination of dismorphologies in face by computer aided methods
- Tez No: 197240
- Danışmanlar: PROF.DR. DERVİŞ KARABOĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Görüntü İşleme, Özellik Noktası Çıkarımı, Dismorfoloji, GenetikRahatsızlıklar, Image Processing, Feature Extraction, Dismorphology, GeneticAbnormalities
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
iiiBİLGİSAYAR DESTEKLİ YÖNTEMLERLE YÜZDEKİ DİSMORFİKRAHATSIZLIKLARIN OTOMATİK TESPİTİBahriye BAŞTÜRKErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Temmuz 2005Tez Danışmanı: Prof. Dr. Derviş KARABOĞAÖZETBüyüme, gelişen organizmanın bir göstergesidir. Fiziksel büyüme döllenmeden kısa birsüre sonra başlar ve hamilelik, çocukluk ve ergenlik süresince devam eder. Yetişkinkendahi görülebilir. Vücudun farklı kısımlarının büyümesi normal gelişim ve olgunlaşmasüresince tahmin edilebilir bir tablo izler. Gelişim çizelgesi birçok genetik ve çevreselfaktörden etkilenir ve bunların kontrolü altındadır. Büyüme ve gelişmenin normalseyrindeki bir aksama fiziksel özelliklerde orantısızlığa neden olabilir. Bu dengesizliklergeçici olabilir ve bazen daha sonraki dönemlerde telafi edilebilir. Dismorfik özelliklerleilgili bir çok sendrom bozuk veya orantısız büyüme gelişme etkileri göstermektedir.Yüzdeki biyolojik gelişimler beyin gelişimine nazaran daha anlaşılabilir olduğundanhastalıklarda yüz dismorfolojisinin incelenmesi daha bilgilendirici olmaktadır.Bu projede kongenital malformasyonlu, dismorfik görünümlü hastaların tanılarınayardımcı olacak bilgisayar destekli tanı platformu yapılması amaçlanmıştır.Dismorfik bulguların tespitinde kişiden kişiye farklı yorumlar ortaya çıkmaktadır. Buprogramla standart ölçüler belirlenip bazı belirsizlikler ortadan kaldırılacaktır. Şu anakadar klinik belirtiler için buna benzer programlar olmasına rağmen bulgularıdeğerlendirecek herhangi bir program yoktur. Tanı teknikleri açısından tıp dünyasınayeni bir yöntemin kazandırılmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ivAUTOMATIC DETERMIMATION OF DISMORPHOLOGIES IN FACE BYCOMPUTER AIDED METHODSBahriye BAŞTÜRKErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesMSc. Thesis, July 2005Thesis Supervisor: Prof. Dr. Derviş KARABOĞAABSTRACTGrowth is the essence of the devaloping organism. Physical growth starts shortly afterfertilization and continues throughout pregnancy, childhood, and adolescense. It mayeven occur in the adult. Growth of different parts of the body follows a predictableschedule during normal development and maturation. This timetable of development isinfluenced and controlled by many genetic and environmental factors. Any disturbancein the normal schedule of development and growth may lead to disproportion ofphysical features. These imbalances may be transient and can sometimes becompansated for by later catch-up growth. Most syndromes with dismorpic featureshowever display more or less recognizable patterns of disturbed and disproportionategrowth and development. As the developmental biology of the craniofacies isunderstood more comprehensively than is that of the brain may be informative on itsdevelopmental origins.In the project a computer aided system is proposed in order to serve the diagnosis ofcongenital malformationed, dismorphic patients.For dismorphic findings subjective detections can be obtained. With this programstandart measurements will be determined and some uncertain effects will be removedfrom the diagnosis. Up to now for clinic symptoms similar programs are available butno program has been developed for the assessment of the symptoms. In terms ofdiagnosis techniques a novel method is proposed to the medicine literature.