4,4-dihidroksidifenilmetanın östrojenik aktivitesinin CoMCET netodu ile 3D-QSAR olarak incelenmesi
3D-QSAR studies with CoMCET method on estrogenic activity of 4,4-dihydroxydifenylmethane
  1. Tez No: 197239
  2. Yazar: HAYRİYE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAHYA GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç tasarımı, nicel yapı-aktivite ilişkisi, QSAR, elektron topolojikmetot, Auxilary Group (AG), Anti Pharmacophere Shielding Group (APS), drug design, quantitative structure-activity relationship, QSAR, electrontopologic method, auxiliary group (AG), anti-pharmacophore shielding (APS)
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
iii4,4-DİHİDROKSİDİFENİLMETANIN ÖSTROJENİK AKTİVİTESİNİNCoMCET METODU İLE 3D-QSAR OLARAK İNCELENMESİHayriye YILMAZ (EKİNCİ)Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Temmuz 2005Tez Danışmanı: Prof. Dr. Yahya GÜZELÖZET4,4-dihidroksidifenilmetan bileşiklerinin bir serisinin ?Karşılaştırmalı MolekülerKonformerlerin Elektron Topolojik -CoMCET? metot ile kantitatif aktivite tahminiyapılmıştır. Bu metodun temel özelliği, aktivitenin Farmakofor (Pha) grubu ileaçıklanmasına ek olarak, atomik elektronik özelliklerin bir seti şeklinde özel birgeometride molekülleri üst üste çakıştırması ve üç boyutlu yapı-aktivite ilişkisiniaçıklamasıdır. Bu metot, Pha ve aktiviteyi artıran (AG) ve aktiviteyi azaltan (APS)gruplarının parametrelerinin bir fonksiyonu olarak kantitatif aktivite tahminine izin verirve moleküllerin aktivitelerini tahmin etmek kadar, onların biyolojik etkileşimmodellerinin anlaşılmasında da önemli bir ilerleme sağlar. Bu çalışmadakonformasyonal analiz, elektronik yapı hesaplamaları ve matriks karşılaştırması 4,4-dihidroksidifenilmetan'ın türevlerinin 37 tanesi için yapılmıştır.Farmakofor kısmı (O1, C3 ve H8) olan bileşiğin konformasyonları süperimposeyapılarak matriksten bulunmuş ve aktiviteleri belirlenmiştir. 4,4-dihidroksidifenilmetanserisi için aktivitenin nicel formülündeki kimyasal fonksiyonların geometrikdüzenlemesi olarak AG C7 ve C9'dan, APS C1, C11, C6 ve O2'dan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
iv3D-QSAR STUDIES WITH CoMCET METHOD ON ESTROGENIC ACTIVITYOF 4,4-DIHYDROXYDIFENYLMETHANEHayriye YILMAZ (EKİNCİ)Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM.S. Thesis, July 2005Thesis Supervisor: Prof. Dr. Yahya GÜZELA series of 4,4-dihydroxydifenylmethane derivatives are revealed quantitative activitypredicted by ?Comperative Molecular Conformational Electronic Topological Method?CoMCET method. The main features of this method is that in addition to revealing thePha group of activity as set of atomic electronic features, superimposed in a specialgeometry and explained to 3D structure-activity relationship. This method allows forprediction of the parameters of the Pha, APS (anti-pharmacophore shielding) and AG(auxiliary groups) groups and offers a significant advance both in the understanding ofthe model of biological interaction of the molecule and in the predicting its activity. Inthis study conformational analysis, electronic structure calculations and matrixcomparison are performed for the 37 compounds of 4,4-dihydroxydifenylmethane andderivatives.From a matrix of the similarity indices between all pairs by superimposing theconformation of the compounds the pharmacophere (Pha) is defined as a group ofspecific atoms (O1, C3 and H8) in a given geometric arrangement that is deemed toexert the activity. After Pha is aligned, hypothesis are generated for the APS and AG.AG consists of C7 and C9, APS consists of C1, C11, C6 and O2 as a geometricarrangement of chemical functions in a quantitative formula of bioactivity for 4,4-dihydroxydifenylmethane .