Geleceğin yaşamsal çevreleri adına yapılan tasarımların analizi
The analysis of designs made for environments in future
- Tez No: 197241
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN YURTSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimarlık, Kentler, Gelecek, Ütopya, Architecture, Cities, Future, Utopia
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
iiiGELECEĞİN YAŞAMSAL ÇEVRELERİ ADINA YAPILAN TASARIMLARINANALİZİSeven GÖZÜBÜYÜKErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Ekim 2005Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hüseyin YURTSEVERÖZETÜtopyalar geleceğe yönelik kurgulardır ve tarih boyunca tasarımların mekansalkurgusuna yön vermiştir. Geleceğe yönelik tasarım yaklaşımlarıyla da hemmimari ürünlerin hem de kentsel mekanların biçimlenişlerinde etkin roloynamışlardır.Bu tez çalışmasının amacı, ütopya kavramı çerçevesinde geliştirilen tasarımların,ekonomik, teknolojik, endüstriyel, sosyolojik gelişmeler altında mekansalbiçimlenişleri nasıl etkilediklerini incelemek, bu inceleme sonunda da geleceğeyönelik kurgularda dikkate alınması gereken değer ve etkileşimleri ortayakoymaktır.Çalışmaya alt yapı oluşturmak için öncelikle, ütopyaların doğmasına neden olanya da kimi zaman ütopyaların var ettiği kentlerin, en belirgin özellikleriyle tarihselsüreç içindeki gelişimleri incelenecektir. Ayrıca, ütopya kavramının ilk ortayaçıkışından bugüne, ütopik yerleşim örnekleri, uygulanabilir olup olmamalarıyönünden de değerlendirilerek ütopyaların var ettiği mekanlar yorumlanacaktır.Kronolojik olarak, Antikçağ, Rönesans, Aydınlanma, 19. yüzyıl sonu-20. yüzyılbaşı ve 20. yüzyıl sonu-21. yüzyıl başı alt başlıkları altında gruplandırılan ütopyaörneklerinin, mimari biçimlenişlere yansımaları eleştirel bir gözle incelenecektir.Bu çalışma kapsamında, mekana ait işlevsel ve fiziksel çıkarımlar ile, geleceğeyönelik tasarım yaklaşımları değerlendirilecek ve günümüz mimarisinin vekentlerinin, geçmişten gelen izlenim ve deneyimler ışığı altında nasılbiçimlenebileceklerine dair bir bakış açısı geliştirilecektir.
Özet (Çeviri)
ivTHE ANALYSIS OF DESIGNS MADE FOR ENVIRONMENTS IN FUTURESeven GÖZÜBÜYÜKErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM.S. Thesis, October 2005Thesis Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin YURTSEVERABSTRACTUtopias are the fantasies towards the future, and have directed the spatial order ofdesigns during the history. They have taken an active role in shaping both thearchitectural objects and the urban spaces with their approach of designingproblems of future.This thesis aims to examine how the designs that have been made up in the contextof utopia, affected the spatial order, under economical, technological, industrialand sociological effects, and by this study, to expose the values and influences thatshould be taken into consideration in the design fantasies of the future.At first, the cities, which were existed from utopias, or which utopias inspiredfrom, are examined with their most specific features in their historical periods, toarrange a base for this work. In addition to this, the spaces that the utopias havecreated are interpreted by evaluating the utopian settlement examples to beapplicable or not, from the first time utopian concept has appeared up to now.The reflections of utopias on architectural forms, chronologically classified underAncient Times, Renaissance, Age of Enlightment, end of 19th century- beginningof 20th century, end of 20th century- beginning of 21st century, are examined by acriticizing point of view. Moreover, the design approaches towards future areevaluated with physical and functional deductions on space, and a thought for howarchitecture and cities of today will be formed under the influences of theexperiences and impressions of past is developed.