Çelik-beton kompozit enkesitli kirişlerin gerilme ve şekil değiştirmelerinin araştırılması
Investigation of stresses and deformations of steel concrete composite beams
- Tez No: 197266
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL EYYUBOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit kirişler, kirişler, gerilme, sehim, şekil değiştirme, Composite beam, beams, stress, deflection, deformation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Karma bir davranış karakterine sahip kirişlerin ekonomik konstrüktif teşkillerininhazırlanması ve çelik yapı inşaatında yaygın olarak kullanılabilmesini sağlayanteknik yöntemlerin araştırılması güncel bir sorundur. Bu tez çalışmasında I ve [ enkesitli çelik kirişlerin en kesitinde oluşan basınç gerilmesinin büyük kısmınıbetonarme en kesit parçasına aktarabilen bir teknik yöntemle hazırlanan kirişkonstrüktif teşkillerinin hesaplanması ve tasarım esaslarının incelenmesi yeralmaktadır. Bu kiriş konstrüktif teşkilleri geçmiş SSCB'ye ait kaynaklarda [1] karmaen kesitli, Amerika, Avrupa ve Türkiye `ye ait bilimsel yayınlarda kompozit enkesitli kirişler olarak tarif edilmektedir.Bu tez çalışmasında kompozit en kesitli kirişlerin konstrüktif teşkillerinin analizi;kompozit kirişlerin hesaplanması metotlarının literatür verilerine bağlı olarakanalizi; kompozit kirişilerin dayanım ve şekil değiştirmesinin deneysel incelemesonuçlarının genelleştirilmesi; ve kompozit en kesitli kirişlerin hesaplanmasınınAISC, AASHTO, DIN 1078 şartnamelerinde yer alan metotları mukayeseli olarakverilmiştir. Ayrıca burada çelik döşeme, betonarme plak çelik kirişi sistemi üzerineoturan ve kompozit olarak teşkil olunan farklı döşeme kiriş teşkillerinin sayısalolarak hesaplanma sonuçları mukayeseli olarak yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Investigation of technical methods furnishing the construction of economicalstructural formations of beams that have composite behaviour character and theirusage in steel structures is a contemporary problem. This thesis work involves thecalculation of structural formations of beams through a technical method which isable to transfer the compressive stresses in the crossections of I and [ shaped steelbeems to the crossection of reinforced concrete component, and the examination oftheir design basis. The structural formations of these beams are defined as mixedcrossection in the early USSR resources[1] and as composite crossection in thescientific publications in Unites States, Europe and Turkey.Given in this thesis work is the analysis of structural formations of composite beams;the analysis of calculation methods of composite beams on the basis of literatureresearch; the generalization of the results of the experimental studies on strength anddeformations of composite beams; and the comparative calculation methods ofAISC, AASHTO, and DIN 1078 codes. Comparative numerical calculation results ofdifferent formations of composite beams supporting a steel deck or a reinforcedconcrete slab is also given herein.