Pomza taşlarının X-ışınları toz kırınım yöntemiyle nitel analizive yapısal özelliklerinin araştırılması
Qualitative analysis by X-ray powder diffraction method and the investigation of structural properties of pumice stones
  1. Tez No: 197265
  2. Yazar: NADİHAN BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ÖZTÜRK YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pomza, kristal yapı analizi, X-ışını toz kırınım yöntemi, Pumice, crystal structure analysis, X-ray powder diffraction method
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Teknolojinin gelişmesi ve çevresel bilince ulaşılması, günlük hayatta yalnızca topuk taşıolarak bilinen pomza (bims) taşının her alanda yaygın olarak kullanımına yol açmıştır. Suarıtma teknolojisinden, tarıma, tekstilden inşaat sektörüne kadar birçok alanda pomza taşındanfaydalanılmaktadır. Bu çalışmada, X-ışını toz kırınım yöntemi ile bir seri pomza taşının nitelanalizleri yapıldı. Örneklerin kırınım desenleri oda sıcaklığında, RIGAKU marka D-MAX 220model toz difraktometresi ile ve bakır radyasyonu [λ(CuKα) = 1.54056Å] kullanılarak alındı.Toz kırınım desenlerinden elde edilen veriler değerlendirilerek, örneklerin yapılarına girenmaddeler nitel olarak tayin edildi. Analiz sonucu örneklerde; kuartz (syn-SiO2), tobermorit-O((Ca5Si6(O,OH,F)18 5H2O), kalsit (syn-CaCO3) ve bakır potasyum sülfit (Cu3KS2) saptandı.
Özet (Çeviri)
Pumice stones known also as ?heel stones?, are widely used in every aspects of dailylife with development of technology and ecological consciousness. Pumice stones have beenused in many industries such as water treatment technology, agriculture, textile andconstruction. In this study, the qualitative analyses of a serie of pumice stones was made byusing X-ray powder diffraction. The powder diffraction patterns of samples were taken byusing copper radiation [λ(CuKα) = 1.54056Å] at room temperature by the RIGAKU type D-MAX 220 model X-ray diffractometer. The data from the powder diffraction patterns wereevaluated and the substances which the stones contain were qualitatively determined. At theresult of the analyses it was found that the substances in the pumice stones were quartz (syn-SiO2), tobermorite-O ((Ca5Si6(O,OH,F)18 5H2O), calcite (syn-CaCO3) and copper potassiumsulfide (Cu3KS2).