2 boyutlu nesnelere bilgisayar destekli desen kaplama
Computer aided texture mapping to 2 dimensional objects
  1. Tez No: 197304
  2. Yazar: FEHİM KÖYLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DANACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Üç Boyutlu Modelleme, Doku Kaplama, Bilgisayar DestekliBenzetim, Resim Çarpıtma, OpenGL, Three Dimensional Modelling, Texture Mapping, Simulation, ImageWarping, OpenGL
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Ülkemizde hızlı gelişim gösteren mobilya sektörü, dünya pazarına açılmayı, esnek,müşteri taleplerine cevap verecek ürün çeşitliliğine sahip olmayı gerektirmektedir.Firmalar, tüketicilere ürün portföylerini katalog olarak sunmaktadır. Müşterilerinkatalog dışı ürün karşılaştırma talepleri, geleneksel tekniklerle, hızlı bir şekildekarşılanamamaktadır. Bilgisayar ve internet teknolojisinin etkin kullanılamamasısebebiyle ürün üretiminde yaşanan gecikme, üretici firma ve bayilerinin gereksiz ürünstok maliyetleri, tüketicinin tercih etmediği yanlış ürün imalatı vb. pazar kaybına nedenolmakta, maliyetleri yükseltmektedir.Tez çalışmasının birinci aşamasında, literatürde görüntü işleme ve üç boyutlu grafikolarak ifade edilen algoritmalar kullanılarak birçok farklı sektöre uygulanabilecekTürkçe arayüzlü endüstriyel bir yazılım hedeflenmiştir. Bu yazılım, ürünlerin alternatifyüzey kaplamalarının sanal olarak bilgisayar ortamında gözlenmesine dayanır. Mobilyasektörü hedef sektör olarak seçilmiş, gerekli veriler bu sektörden temin edilmiştir.Desen kaplamada daha iyi sonuçlar elde edebilmek için çalışmanın ikinci aşamasındageliştirilen yazılımda, öncelikle bilgisayara aktarılan iki boyutlu ürün resmi üzerindebölgeler tanımlanmakta, perspektif etkiye sahip, nesnenin yüzey kıvrımlarına uyumlu üçboyutlu ızgara yüzey tasarımı yapılabilmekte, istenen yeni desen ilgili doku kaplamateknikleri ile başarı ile uygulanmaktadır.Bu yazılım, tekstil, ahşap kaplama, halıcılık, ıslak zemin kaplama, otomotiv vb.sektörlerde de pratik ve esnek çözümler elde etmek için uygulanabilir. Böyleceendüstrinin değişik alanlarındaki kuruluşların ar-ge birimlerinde yeni model-ürüngeliştirme çalışmalarını kolaylaştırarak, maliyetler düşürülebilir ve yeni ürünlerinpazarlanma ve tüketiciye ulaşması hızlandırılabilir.
Özet (Çeviri)
Furniture sector in Turkey has a rapid improvement within world market. For thisreason, these companies have to be flexible and have to meet customers? requirementsrapidly. Companies generally use traditional techniques. They introduce their productswith catalogues to their customers. Nowadays, less usage of computer and internettechnologies cause loss in global market. Not desirable product types cost much for acompany. Consequently companies have to be flexible in manufacturing process. A newproduct demand which is not in the catalogue will not be delivered in time.In this study, advanced image processing and three dimensional graphic techniques arestudied to aim new software for manufacturing sectors with Turkish interface. Thissoftware bases on testing different materials on a concept product. Furniture industry ispreferred for experimental tests. Required data is collected from furniture sector, such asproduct models, texture pictures etc.Two dimensional product images which are acquired from real model are used fordefining areas. After that, three dimensional surface patches that defined the modelscurls are designed. Finally two dimensional texture images used in texture mappingalgorithms to cover new models surface. Product model with new texture is successfullygenerated.Research and development department?s costs can be reduced with this software thatoffers industrial application which is fast and easy to use for textile, wood-covering,wet-ground covering, carpet, automotive sectors to research new models color andtexture.