Lityum-iyon bataryaların fotovoltaik sistemlerde uygulanabilirliliğinin diğer batarya tipleri ile karşılaştırılmalı olarak araştırılması
A comparative investigation of lithium-ion battery adaptation in photovoltaic systems and comparing with other types of batteries
- Tez No: 197358
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik, Güne pili, arj kontrol, Lityum- yon batarya, Kur un-asit batarya, Shepherd modeli, Simulasyon, Modelleme, Matlab, Photovoltaic, Solar cell, Charge controller, Lithium-ionbattery, Lead-acid battery, Shepherd model, Simulation, Modelling, Matlab
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZETL TYUM- YON BATARYALARIN FOTOVOLTA K S STEMLERDEUYGULANAB L RL L N ND ER BATARYA T PLER LEKAR ILA TIRILMALI OLARAK ARA TIRILMASIATABAY, MelihYüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri EnstitüsüTez Yöneticisi: Prof.Dr. Metin ÇOLAKEylül 2006, 161 sayfaBu tezde, günümüzde süratli geli me gösteren lityum-iyon teknolojisininfotovoltaik sistemlerde kullanılabilirli i di er batarya tipleri ile genel olarakkar ıla tırılmı tır. Bu kapsamda hazırlanan modelin yeterlili i sabit akım ile arjve de arj ölçümlerinin yapılması, üreticilerinin katalog bilgilerinin kullanılmasıve bunların hazırlanan model sonuçlarıyla kar ıla tırılmasının yapılması ilegösterilmi tir. Fotovoltaik sisteme ba lı lityum-iyon ve kur un-asit bataryamodelini olu turabilmek için güne pili, arj kontrol ünitesi ve Shepherd bataryamodeli elde edilmi ve sabit yük akımı altında simulasyonu yapılmı tır.Simulasyon sonunda lityum-iyon bataryanın arj durumu performansının %26,12daha yüksek oldu u sonucuna ula ılmı tır. Maliyet analizi sonuçlarıincelendi inde kur un-asit bataryanın lityum-iyon'a nazaran 4 kat fiyat avantajınasahip oldu u görülmü tür. E.Ü. Elektrik-Elektronik Mühendisli i BölümüFotovoltaik Sistem Laboratuarında kurulu PV modül enerji kayna ı modeli olarakkullanılmı tır. Tüm bilgisayar kodları MATLAB 6.5 versiyonunda yazılmı tır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA COMPARATIVE INVESTIGATION OF LITHIUM-IONBATTERY ADAPTATION IN PHOTOVOLTAIC SYSTEMS ANDCOMPARING WITH OTHER TYPES OF BATTERIESATABAY, MelihMSc in Electrical and Electronics EngineeringSupervisor: Prof.Dr. Metin ÇOLAKSeptember 2006, 161 pagesIn this thesis, regarding to lithium-ion technology which is growing uprapidly, lithium-ion battery adaptation in photovoltaic system has beencompared with other types of batteries, generally. The modelling sufficiencyhas been displayed by comparing with manufacturer datasheet, constant-currentcharge and discharge results and model?s results. For creating a model tolithium-ion and lead-acid batteries which are connected to photovoltaic systemsolar cell, charge controller and Shepherd battery model has been developedand simulated under the constant-current load condition. At the end of thesimulation, state of charge performance of lithium-ion battery has beenobtained 26,12 % better than lead-acid battery. Cost analysis results have beenexposed that lead-acid battery is 4 times cheaper than lithium-ion battery.Existing PV module in Photovoltaic Systems Laboratory in Electrical andElectronics Engineering Department of Ege University has been used formodelling of a photovoltaic power supply. All of the computer codes have beenwritten in MATLAB version 6.5.