Life Time assessment and sustainability of storage options for solar PV technology
Güneş PV teknolojisi için enerji depolama seçeneklerininömür boyu değerlendirmesi ve sürdürülebilirliği
  1. Tez No: 905286
  2. Yazar: NABEEL ENAD JEBUR AL-ZARQAWEE
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. HÜSEYİN GÜNHAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Deşarj derinliği (DoD), fotovoltaik (PV) sistemi, sistem yönetimi, sürdürülebilir kalkınma, Depth of Discharge (DoD), Photovoltaic (PV) system, System management, Sustainable development
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri İşletim ve Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, polikristalin silikon modüller ve iki tür enerji depolama birimi (lityumiyon ve kurşun-asit bataryalar) içeren bir fotovoltaik (PV) sistemin Bağdat, Irak'taki tasarımını ve performans değerlendirmesini sunmaktadır. Benzetim çalışmaları ile sistemin performansı ve yaşam ömrü analiz edilmiş, sıcaklık, deşarj derinliği, batarya kalitesi ve batarya tipinin batarya ömrü üzerindeki etkilerine odaklanılmıştır. Bulgular, daha yüksek sıcaklıkların ve fazla deşarj derinliğinin batarya ömrünü önemli ölçüde kısalttığını, lityum-iyon bataryaların ise üstün performans sergilediğini göstermektedir. Ayrıca, bu araştırma, Irak'taki PV-batarya sistemlerine ilişkin kapsamlı bir maliyet-fayda analizi yaparak literatürdeki önemli bir boşluğu doldurmaktadır; bu analiz bataryanın bozulması, sistem yönetimi, enerji tasarrufu ve gelir elde etme konularını kapsamaktadır. Çalışma, incelenen iki batarya teknolojisinin çevresel ve ekonomik boyutlarını da değerlendirmektedir. Geri dönüşüm ve sürdürülebilir enerji depolama uygulamalarının rolüne özel önem verilmektedir. Sunulan bulgular, politika yapıcılar, girişimciler ve tüketicilere rehberlik ederek, Irak'ın yenilenebilir enerji sektörünün sürdürülebilir gelişimini destekleyecek stratejik kararlar almalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study presents the design and performance evaluation of a photovoltaic (PV) system in Baghdad, Iraq, featuring polycrystalline silicon modules and two types of energy storage: lithium-ion and lead-acid batteries. Through simulations, the system's performance and service life were analysed, with a focus on the effects of temperature, Depth of Discharge (DoD), battery quality, and type on battery lifespan. The findings indicate that higher temperatures and deeper DoD substantially shorten battery life, with lithium-ion batteries exhibiting superior performance. Furthermore, the research fills a gap in the literature by conducting a comprehensive cost-benefit analysis of PVbattery systems in Iraq, addressing battery degradation, system management, utility savings, and revenue generation. The study evaluates the environmental and economic, of two studied battery technologies. Special emphasis is placed on the role of recycling and sustainable energy storage practices. The insights provided aim to inform policy makers, entrepreneurs, and consumers, fostering strategic decisions that support the sustainable development of Iraq's renewable energy sector.