Anahtar uzayı taraması için, açık metin tanıma ve kelimelerine ayrıştırma üzerine bir çalışma
A study on recognition of the plaintext and its decomposition into words for key space search
- Tez No: 197359
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET EMİN DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: anahtar uzayı tarama, kriptanaliz, açık metin tanıma, kelimelerine ayrıştırma, key space search, cryptanalysis, plaintext recognition, wordpartitioning
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
VÖZETANAHTAR UZAYI TARAMASI Ç N, AÇIK METN TANIMA VEKEL MELER NE AYRIŞTIRMA ÜZER NE B R ÇALIŞMAERF DAN, HayriyeYüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar EnstitüsüTez Yöneticisi: Prof. Dr Mehmet Emin DALKILIÇEylül 2006, 138 sayfaTezin ilk bölümünde temel bir kriptanaliz tekniği olan anahtar uzayıtaraması yaklaşımı için doğru anahtar uygulandığında çıkan açık (temiz)metni diğer anahtarlar uygulandığında çıkan metinlerden ayırabilecek biraçık metin tanıma yöntemi geliştirilmiştir. Bu çalışmada hedef diller olarakTürkçe ve ngilizce seçilmiştir. Açık metin tanıma probleminin çözümündeher iki dil için de n-gram listeleri kullanılmış ve en iyi performansın üçlü(ing. trigram) testlerinde elde edildiği tespit edilmiştir. Testlerde eşik değerihiçbir temiz metni elemeyecek (sıfır hatalı negatif) şekilde belirlenmiştir.Yerdeğiştirmeli (ing. transposition) şifrelemede üçlü testi kullanılarakikiyüz karakter uzunluğundaki metinlerde hatalı pozitif oranları Türkçe vengilizce için sırası ile %0,53 ve %0,47'ye kadar düşürülmüştür. Yerinekoymalı şifrelemede (ing. substitution) aynı testlerde ise hatalı pozitiforanları çok yüksek çıkmıştır. Metin uzunluğu arttırıldığında bu oranlardaiyileşme gözlense de yöntemin yerine koymalı şifreleme için uygunolmadığı tespit edilmiştir.Tezin ikinci bölümünde boşluk karakterinin olmadığı durumlardaaçık metni kelimelerine ayrıştırma problemi üzerinde çalışılmıştır. Bubölümde sözlük tabanlı bir yaklaşım kullanıldığı için ngilizce metinlerüzerinde çalışılmıştır. ki ayrı yöntem geliştirilmiş ve bu iki yöntemi birliktekullanan bir üçüncü yöntemle boşluksuz ngilizce metinlerdeki kelimelerin%96,2'si doğru olarak ayrıştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VIIABSTRACTA STUDY ON RECOGNITION OF THE PLAINTEXT AND ITSDECOMPOSITION INTO WORDS FOR KEY SPACE SEARCHERF DAN, HayriyeMSc, International Computer InstituteSupervisor: Prof.Dr.Mehmet Emin DALKILIÇSeptember 2006, 138 pagesIn the first part of the thesis, a plaintext recognition method that candistinguish the cleartext obtained by the use of the right key from othertexts obtained by wrong keys have been developed for (brute-force) keyspace search which is a fundamental cryptanalysis technique. Turkish andEnglish were selected as target languages. N-gram lists were used for bothlanguages to solve the plaintext recognition problem and it was determinedthat the best performance was obtained by trigram tests. In the teststhreshold value was selected as not to eliminate any clear text (zero falsenegative). For transposition cipher false positive rates are decreased down to0.53% for Turkish and 0.47% for English using trigram testing on texthaving size of two hunderd characters. For substitution cipher the same testsresulted in very high false positive rates. While a small improvement wereobserved on these rates for increased text lengths, this approach wasdetermined to be not suitable for substitution cipher.In the second part of the thesis, the problem of decomposing aplaintext without space characters, into its words has been studied. Becausea dictionary based approach has been used, this part of the study was carriedout only on English. For the solution of this problem, two methods havebeen developed; a third method, that uses other two methods together,identified 96.2% of the words correctly.