Environmental impact minimization in pulp and paper industry
Kağıt hamuru ve kağıt endüstrisinde çevresel etki azaltılması
  1. Tez No: 197396
  2. Yazar: LEVENT ARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERAP CESUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ka ıt hamuru ve ka ıt endüstrisi, temiz üretim, IPPC Direktifi, Pulp and paper industry, cleaner production, IPPC Directive
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Ka ıt hamuru ve ka ıt endüstrisi dünyada ve ülkemizde hızlageli mektedir ve bu endüstri önemli ölçüde do al kaynak, hammadde veenerji kullanmaktadır. Bu nedenle bu sektörün olumsuz çevreseletkilerini en aza indirmek önemlidir.Bu çalı mada ka ıt hamuru ve ka ıt endüstrisinin çevreselkonularda analiz edilmesi ve çevresel etkilerin azaltılması konusundaöneriler getirilmesi amaçlanmı tır.Çalı mada ka ıt hamuru ve ka ıt endüstrisi ile ilgili temel bilgilerverilmi ve mevcut temiz üretim teknolojileri örneklendirilmi tir. AyrıcaAvrupa Birli i Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü (IPPC) Direktifi'ninsektör üzerindeki etkileri tartı ılmı tır.Ka ıt ve ka ıt hamuru üretimindeki proses adımları incelenmi veözellikle atık olu umu üzerinde yo unla ılmı tır. Sürdürülebilir kalkınmakavramı ve bazı çevre yönetim enstrümanları hakkında bilgi sa lanmı vetemiz üretim fikri sektörden bir çok örnek ile çalı ılmı tır. AB IPPCDirektifi'nin sektörün Avrupa ve Türkiye'deki i letmelerin rekabetgücüne etkisi ve bazı çevre yönetim enstrümanları ile ili kileritartı ılmı tır.
Özet (Çeviri)
Pulp and paper industry is growing globally and this industryconsumes a significant amount of natural sources, raw materials andenergy. Due to this fact, minimizing the negative environmental impactof this sector is important.The aim of this study is to analyze pulp and paper industry inenvironmental aspects and to develop options for minimizing theenvironmental impact of the industry.Within this study, brief information about pulp and paper industryis given and possible cleaner production options in the sector areintroduced. In addition to that, implications of European UnionIntegrated Pollution Prevention and Control Directive (IPPC) on pulp andpaper industry are discussed.During this study, process steps of pulp and paper manufacturingwere investigated with giving special emphasis on waste generation.Issues of sustainable development and environmental managementinstruments were studied and cleaner production concept wasinvestigated in details with examples from pulp and paper industry. TheEU IPPC directive and reference document on pulp and paper industrywas studied briefly. Effects of IPPC directive on the competitivenesspower of the sector in Europe and in Turkey were determined, andpossible interaction of the directive with other environmentalmanagement instruments was discussed.