Improvements of the bleaching process of Dalaman pulp and power plant to reduce the environmental
Dalaman selüloz ve kağıt endüstrisi beyazlatma prosesi çevreye olan olumsuz etkilerinin iyileştirilmesi
- Tez No: 68593
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Control Structure Synthesis, Pulp and Paper Plant, Bleaching Process, Chlorinated Organics, Chlorination, Waste Minimization. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
öz DALAMAN SELÜLOZ VE KAĞIT ENDÜSTRİSİ BEYAZLATMA PROSESİ ÇEVREYE OLAN OLUMSUZ ETKİLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ Qushsho'o Mustafa Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölüm Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Canan ÖZGEN Yardımcı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Ülkü YETİŞ Eylül 1997, 99 Sayfa Bu çalışmada SEKA Dalaman ve Selüloz ve Kağıt İşletmeleri beyazlatma prosesinde farklı klorlama koşullarının selüloz kalitesi üzerindeki etkileri çalışılmıştır. Deneysel bilgiler, analitik bir yaklaşımla laboratuvarda klorlama deneyleri yapılarak elde edilmiştir. Bu verilere dayanılarak, istenilen selüloz kalitesi muhafaza edilirken atık suya kansan klorlanmış organiklerin azaltılmasına yönelik birkontrol stratejisi tavsiye edilmiştir. Bu sırada, kontrol edilen değişkenlerle, ayrlana değişken çiftleri arasında uygun bir eşleştirme yapılarak, kontrol yapısı seçimi yapılmıştır. Laboratuvarda yapılan deneylerde, ayarlanan değişkenlerden; hamurdaki %katı madde, klorlama kolonundaki kalış süresi, ve uygulanan klor dozunun, selüloza oranının; kontrol edilen değişkenlerden artık klora, klorlanmış selülozun Kappa sayısının ve viskoziteye olan etkileri incelenmiştir.Kappa sayısı 26.7 ve viskozitesi 8.8 cp olan endüstriyel hamur kullanılarak, 20°c ve pH=2 de optimum klorlama belirlenmiş ve optimal şartlar olarak kolonda kalış süresinin yaklaşık 60-70 dakika, % katı maddenin yaklaşık 2.8 ve klorun hamura oranının yaklaşık 6.5 olduğu bulunmuştur. Bu şartlarda sisteme beslenen bütün klor harcanmakta ve maksimum beyazlık sağlanırken, klorlanmış organik atıklar en az düzeyde olmakta, istenen viskozite sağlanmakta ve böylece masraf rninimize edilmektedir. Klorlama ünitesinin kontrol sistem yapısı, RGA analizi ve SVD seçim metodlan kullanılarak tasarlanmıştır.En uygun kontrol konfigürasyonu olarak elülozun beyazlığının bir göstegesi olan Kappa sayısının, % katı miktarıyla; atılan klorlu organik ileşik miktarını belirleyen, artık klor derişiminin, % klor/hamur oranıyla; kağıdın ağlamlığını ve yırtılma direncini veren selüloz viskozitesinin, selülozun klorlama olonunda kalış süresiyle kontrol edilmesi seçilmiştir. Anahtar kelimeler : Kontrol Yapı Sentezi, Selüloz ve Kağıt Endüstrisi Beyazlatma Prosesi, AOX, Klorlu Organikler, Klorlama, Atık Minimizasyonu vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPROVEMENTS OF THE BLEACHING OPERATION EV DALAMAN PULP AND PAPER PLANT TO MINIMIZE THE ENVIRONMENTAL IMPACTS Qushsho'o H. Mustafa M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Canan Özgen Co- Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ülkü Yetiş September 1997, 99 Pages In this study, the effects of different chlorination conditions in the bleaching process of SEKA Dalaman Pulp and Paper plant on the pulp quality are studied. The experimental data obtained in the laboratory are analyzed using an analytical approach. Then, a control strategy towards the minimization of chlorinated organics in the effluents from the plant is proposed while keeping up with the properties of the pulp in terms of whiteness and viscosity. This is managed to be achieved by constructing a control structure and choose appropriate pairing between the controlled variables and the manipulated variables. Experiments have been performed in the laboratories of the plant to study the effects of the manipulated variables such as; %consistency of pulp, residence time of the chlorination reaction and chlorine to pulp charged ratio, on the desired variables to be controlled which are; residual chlorine, Kappa number and viscosity. The inoptimum chlorination of an industrial unbleached pulp stream, with a Kappa number of 26.7 and viscosity of 8.8 cP, at the temperature of 20 °C, and at the pH of 2 was investigated. The optimum values of controlled variables were evaluated as residence time within the range of 60-75 minutes, % consistency of 2.8 and %C12 / pulpT ratio of 6.5. Under these conditions most of the chlorine charged into the system is consumed, maximum whiteness is obtained, less chlorinated organics are discharged, the desired viscosity is achieved to satisfy the strength requirement and thus accordingly cost is niinimized. The control system structure of the chlorination unit is designed utilizing Relative Gain Array and Singular Value Decomposition selection methods. The best feasible control pairing for constructing the system's control structure is evaluated as the control of Kappa number, which is an indicator of paper whiteness, by %consistency; residual chlorine, which affects the amount of chlorinated organics discharged, by %chlorine / pulp; and pulp viscosity, which directly affects strength and tear resistance of the paper, by residence time.