Plazma ve tft panelleri sürecek dijital devre tasarımı
Digital circuit design to drive plasma and tft panels
- Tez No: 197397
- Danışmanlar: PROF.DR. İRFAN ALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radiated Emissions, SSC (Spread Spectrum Clock), TFT-LCD panel, Elektromanyetik Uyumluluk, Radiated emission, SSC (Spread Spectrum Clock), TFT-LCD panel, Electromagnetic Compatibility
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
VÖZETPLAZMA VE TFT PANELLER SÜRECEK D J TALDEVRE TASARIMIYATIR, Mustafa NevzatYüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi Prof. Dr. rfan ALAN02 Ekim 2006, 76 sayfaBu tez çalışması, TFT-LCD panelleri sürecek yüksek hızlı dijitalelektronik devre tasarımına ve sistemin saat frekansından dolayı devredeoluşan ışınım sızıntılarının azaltılması ve optimizasyonuna yönelik biraraştırma ve geliştirme projesidir.Bu tez çalışmasında tasarlanan elektronik devre öncelikle dağınıkspektrum tekniği (SSC, spread spectrum clock) kullanılmadan testedilmiş, sorunlu frekanslar bulunmuş, daha sonra SSC kullanılmasıdurumunda ne kadar iyileşme olacağı hesaplanmıştır ve tahminedilmiştir. Bu devre tasarlanan karta eklenerek hesaplanan sonuçlargerçek değerler ile karşılaştırılmış, ve problem giderilmiştir. Bu üründeSSC'nin farklı oranlar ile çalıştırılması hesaba katılmış olup, buetkileşimlerin yüksek frekans harmoniklerine göre nasıl değiştiğigösterilmiştir.Sonuçta, dijital elektronik devre üzerinde oluşan ışınım sızıntıları(RE)'nın SSC tekniği kullanılarak nasıl minimize edildiği gösterilmiştir.Bu teknik bundan sonraki tüm tasarımlar için referans oluşturmuş vetasarlanan tüm şaselerde benzer uygulamalar yapılarak ışınımsızıntılarının azaltılması konusunda büyük kolaylıklar sağlanmıştır.VI
Özet (Çeviri)
VIIABSTRACTDIGITAL CIRCUIT DESIGN TO DRIVE PLASMA AND TFTPANELSYATIR, Mustafa NevzatMS in Electrical-Electronics Engineering DepartmentSupervisor: Prof. Dr. rfan ALANOctober 2006, 76 pageThis thesis study is about a research and development project which ismainly aiming at designing a TFT-LCD panel driver circuit and reducingand optimizing the radiated emissions caused by the system clockfrequency on the circuit.The electronic driver circuit designed during this thesis study isinitially tested without using the spread spectrum technique (SpreadSpectrum Clock, SSC) and the problematic frequencies are determined.Later, in case SSC is used how much improvement would be obtained iscalculated and estimated. Then, this circuit is added to the designeddriver circuit, and the estimated results are compared to those of the realones, and the determined problems are removed. In this product, SSCoperation at different rates is taken into account, and how theseinterferences vary with respect to high frequency harmonics isdemonstrated.VIIIAs a result, it is shown that the radiated emmisions observed on thedigital driver circuit is minimized with the utilization of the SSCtechnique. And, from this point on, this technique has established areference for all the circuit designs and a great deal of convinience hasbeen provided by applying this technique in all chasis to reduce theradiated emmision problems.