Tarımda genetik olarak değiştirilmiş organizmalar ve bunların belgelendirilmesi
Genetically modified organisms in agriculture and their certification
- Tez No: 197398
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜLKÜ EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Gıda Mühendisliği, Ziraat, Biotechnology, Food Engineering, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Genetiği değiştirilmiş organizmalar, GDO, etiketleme, belgelendirme, polen kaçışı, Genetically Modified Organisms, GMO, labeling, certification, pollen drift
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
IIIÖZETTARIMDA GENETİK OLARAKDEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR VE BUNLARINBELGELENDİRİLMESİERZİNCANLI, Hakan OzanYüksek Lisans Tezi, Biyoteknoloji BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü EMİROĞLUAralık 2006, 119 sayfaBu tezde, dünya çapında, bitkilerde genetik değişim yapanşirket ve kuruluşlar; genetiği değiştirilmiş tür ve varyeteler,değişimin yönü ve amacı araştırılmış ve bu genetiği değiştirilmişürünlerin belgelendirilmesi ve etiketlenmesi incelenmiştir. Buamaçla farklı kaynaklardan ve özellikle internetten konu ile ilgiligüncel veriler alınarak incelenmiş, sınıflandırılmış ve çizelgelerhalinde sunulmuştur.Sonuç olarak Aralık 2006 tarihine kadar 26 özel şirket vekurumun, 21 bitki türünde, yoğunluk mısır (39), pamuk (19) vekanola (15) olmak üzere 121 genetiği değiştirilmiş varyeteIVgeliştirdiği saptanmış, dünyanın çeşitli ülkelerinde GDO etiketlemerejimleri ve bu konuda geliştirilen bir kalite güvence sistemigösterilmiştir; polen kaçışı, mesafeler ve coexistence konusunda sonbilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VABSTRACTGENETICALLY MODIFIED ORGANISMSIN AGRICULTURE AND THEIRCERTIFICATIONERZİNCANLI, Hakan OzanMSc in BiotechnologySupervisor: Prof. Dr. Ülkü EMİROĞLUDecember 2006, 119 pagesIn this thesis, companies and organizations which makegenetical modification in plants; genetically modified species andvarieties; direction, aim of the modification and certification,labeling of thus genetically modified organisms have been studied.Related current data have been taken from various sources especiallyfrom internet, and classified and presented in tables.It is revealed that 26 companies and organizations havedeveloped 121 genetically modified varieties of 21 plant species,corn, cotton and rape being in the first three orders with 39, 19 andVI15 modified varieties respectively till December 2006 anddemonstrated GMO labeling regimes from various countries of theworld and a quality guarantee system on this issue and given actualinformations about pollen drift, distances and coexistence.