Bulanık bilgilerde seviyelere dayalı ağırlıklı ortalama yöntemlerine ilişkin araştırmalar ve uygulamaları
Applications and investigations about weighted averaging based on levels methods in fuzzy information
- Tez No: 197418
- Danışmanlar: PROF.DR. EFENDİ NASİBOV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Bulanık sayı, WABL yöntemi, defuzzification, COAyöntemi, yöneylem araştırması, bulanık kontrolcü, Fuzzy number, WABL method, defuzzification, COA method, operational research, fuzzy controller
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZETBULANIK B LG LERDE SEV YELERE DAYALI AĞIRLIKLIORTALAMA YÖNTEMLER NE L ŞK N ARAŞTIRMALAR VEUYGULAMALARIMERT, AliDoktora Tezi, statistik BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Efendi NAS BOVKasım 2006, 166 sayfaBu çalışmada seviyelere dayalı ağırlıklı ortalama yöntemlerinin bir çoğunutemsil eden ve daha genel bir gösterime sahip olan WABL yöntemi hakkındaaraştırmalar gerçekleştirilmiştir.WABL yöntemi bulanık bilgileri durulaştırma işleminde kullanılan bir?defuzzification? yöntemidir. WABL yöntemi bazı kullanışlı özelliklere sahiptir.Bunlardan bir tanesi WABL parametrelerinin esnekliğidir. Bu özellik buçalışmada sıkça kullanılmıştır. Bu özellik sayesinde WABL yöntemi daha genelbir yöntem olmaktadır.Çalışmada WABL yöntemi ile MIN, MAX, MOM ve COA yöntemleriarasındaki ilişkiler teorik olarak araştırılmıştır. Ayrıca WABL parametrelerinikarar vericinin yaklaşımına göre belirlemesine imkan veren entropy temelli biryaklaşım sunulmuştur. Uygulama kısmında ilişkiler sayısal örnekler iledesteklenmiştir. Ayrıca yeni yaklaşım için farklı durumları gösteren örneklersunulmuştur. Son olarak bir kontrol sisteminde WABL yönteminin verimliliğiile diğer ?defuzzification? yöntemlerinin verimliliği karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAPPLICATIONS AND INVESTIGATIONS ABOUT WEIGHTEDAVERAGING BASED ON LEVELS METHODS IN FUZZYINFORMATIONMERT, AliPh D. in the Department of Statistics.Supervisor: Prof. Dr. Efendi NAS BOVNovember 2006, 166 pagesIn this study, investigations have been conducted about WABL methodwhich represents most of level-based weighted averaging methods and havemore general symbolization then these methods.WABL method is the defuzzification method which is employed todefuzzy fuzzy information. WABL has some useful properties. One of theseproperties is the flexibility of WABL parameters. The property has beenfrequently utilized in this study. By means of the property, WABL gets moregeneral method.In the study, relationships between WABL method and MIN, MAX,MOM and COA methods have been investigated theoretically. Moreover, anentropy based method which enables to determine values of WABL parameterswith respect to decision-maker?s approach has been proposed. In the applicationpart, the relationships have been supported with numeric examples. Moreover,examples which demonstrate different situations have been presented. Finally, ina control system, the productivities of WABL method and other defuzzificationmethods have been compared.