Kahramanmaraş koşullarında bazı tritikale çeşit ve hatlarının verim ve verim özelliklerinin belirlenmesi
Determining of yield traits of some triticale varieties and lines in Kahramanmaraş conditions
  1. Tez No: 197438
  2. Yazar: ALİ HAYDAR PAKSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÇÖLKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tahıl, Tritikale, Çeşit, VerimII, Cereal, Triticale, Variety, YieldIII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Ali Haydar PAKSOYKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALIYÜKSEK LİSANS TEZİÖZETKAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA BAZI TRİTİKALE ÇEŞİT VEHATLARININ VERİM VE VERİM ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİAli Haydar PAKSOYDanışman: Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESENYıl: 2005, Sayfa:Jüri : Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN: Yrd. Doç. Dr. Tülin ÖZSİSLİ: Yrd. Doç. Dr. Leyla İDİKUTBu çalışma, 2003-2004 üretim sezonunda, 6 tritikale çeşidi ve 14 tritikalehattının Kahramanmaraş koşullarında verim ve verim özelliklerini belirlemekamacıyla yapılmıştır. Denemede kullanılan Tacettinbey çeşidi ile 14 adet tritikalehattı Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden, Tatlıcak 97, Mikham, Çamursorti2001, Melez 2001 çeşitleri Konya Bahri Dağdaş Mikham'dan, Karma 2000 çeşidi iseEskişehir Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden alınmıştır.Çalışma, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarakdüzenlenmiş ve Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanlarındayürütülmüştür.Çeşit ve hatlar başaklanma süresi, olgunlaşma süresi, bitki boyu, başakuzunluğu, metrekaredeki başak sayısı, başakçık sayısı, başakta tane ağırlığı, başaktatane sayısı, bintane ağırlığı ve tane verimi bakımından karşılaştırılmıştır.Yapılan çalışma sonucunda incelenen özellikler bakımından çeşit ve hatlararasında istatistiki olarak önemli farklılıkların olduğu tespit edilmiştir.Tane verimi 300-510 kg/da arasında değişmiş olup, en yüksek tane verimi 510kg/da ile Tacettinbey çeşidinde, en düşük değer ise 300 kg/da ile Melez 2001çeşidinden elde edilmiştir. Tacettinbey çeşidini sırasıyla 430 kg/da ile 2013 hattı ve414 kg/da ile 2022 hattı izlemiştir..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ali Haydar PAKSOYUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF FIELD CROPSMSc THESISABSTRACTDETERMINING OF YIELD AND YIELD TRAITS OF SOME TRITICALEVARIETIES AND LINES IN KAHRAMANMARAŞ CONDITIONSAli Haydar PAKSOYSupervisor : Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESENYear: 2005, Page:Jury : Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN: Assist. Prof. Dr. Tülin ÖZSİSLİ: Assist. Prof. Dr. Leyla İDİKUTThis research was conducted to determine yield and yield traits of 6 triticalevarieties and 14 triticale lines in Kahramanmaraş conditions in 2003-2004 cropseason. Triticale varieties and lines were taken from Çukurova UniversityAgriculture Faculty, Konya Bahri Dağdaş Mikham and Eskişehir AnatolianAgricultural Research Institute.This study was conducted to randomised complete block design with fourreplications on the research fields of Kahramanmaraş Agricultural ResearchInstitute.The lines and varieties were compared for heading period, maturation period,plant heigth, spike length, spike number in a square meter, number of spikelet perspike, grain weight in a spike, the number of kernels per spike, thousand kernelweight and grain yield.Result of the study important statistical differences were determined from thepoint of view of investigated traits among varieties and lines.The grain yield were varied between 300-510 kg da-1 and the highest grainyield was obtained from Tacettinbey variety with 510 kg da-1 and the lowest valuewas obtained from Melez 2001 variety with 300 kg da-1. Tacettinbey variety wasfollowed by 2013 line with 430 kg da-1 and 2013 line with 414 kg da-1 respectively.