Yazlık kabakta (Cucurbita pepo L.) ovaryum kültürü yoluyla haploid bitki elde edilmesi
Obtention of haploid plant with ovarium culture in summer squash (Cucurbita pepo L.)
  1. Tez No: 197441
  2. Yazar: ÖZGÜL ERGİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLAT ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yazlık kabak, Cucurbita pepo L, in vitro, ovul-ovaryum kültürü
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Kabakta (Cucurbita pepo L.) döllenmemiş ovaryumlardan haploidembriyoların elde edilmesi ve bunların bitkiye dönüştürülmesi amaçlanmıştır. Sakızve Zeybek F1 çeşitlerinin döllenmemiş ovaryumları anthesisten 1 gün önce, anthesisdönemi ve anthesisten 1 gün sonraki dönemlerde toplanmıştır. Yüzey dezenfeksiyonuyapıldıktan sonra steril koşullarda dış kabukları soyulan ovaryumlar 4, 6, 8 dilimebölünerek 0.01 TDZ, 0.1 TDZ ve 1 TDZ ilave edilmiş embriyo teşvik ortamlarına(CBM) dikilmiştir. Karanlık koşullarda yaklaşık 3 hafta bekletilmiştir. 0.1 TDZiçeren ortamlarda anthesisten 1 gün önce ve anthesis döneminde alınanovaryumlardaki ovüllerde gelişme görülmüştür. Daha sonraki denemelerdeovaryumlar enine disk şeklinde ve boyuna dilim şeklinde kesilmiştir. Embriyo teşvikortamında gelişme gösteren görülen eksplantlar 7-14 gün sonra NAA'nın 0.01 mg/l,0.05 mg/l, 0.1 mg/l ve 0.5 mg/l konsantrasyonları ile 0.1 mg/l, 0.5 mg/l ve 1 mg/l BA'nın farklı konsantrasyonlarının ilave edildiği Rejenerasyon ortamlarına transferedilmiştir. Rejenerasyon ortamında bazı eksplantlarda ovullerin şişmesi şeklindegelişme devam ederken bazılarında kallus gelişimi görülmüş, ancak bitkiye dönüşümgerçekleşmemiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to obtain haploid embryos from unfertilizedovariums as well as haploid plants from these haploid embryos in Summer squash(Cucurbita pepo L.) The unfertilized ovaries of two summer squash cultivars (Sakızand Zeybek F1) were collected one day before, at anthesis or one day after anthesis.The ovaries were surface-sterilized and their outer scales were removed under sterilcondition. The ovaries were sliced into 4, 6 or 8 parts and placed on the embryoinduction media (CBM) which supplemented with different concentrations of TDZ (0.01, 0.1 and 1.0 mg/l) and kept under dark conditions for a week. The ovules fromembryos which were collected one day before anthesis or at anthesis developed in amedia that included 0.1 mg/l TDZ. Also, some of the ovules were cut in as a diskshape or sliced in lenght. The developing explants in the embryo induction mediumwere then transferred into regeneration medium after 7 to 14 days. The regenerationmedium supplemented with 0.01, 0.05, 0.1 and 0.5 mg/l NAA in combination with 0.1,0.5 and 1 mg/l BA. Some explants in the regeneration media showed a kind ofdevelopment, i.e. ovules were swelled, while the others had only callus development,however, no explant was turned into plantlets.Key Words : Summer squash, Cucurbita pepo L., in vitro, ovule-ovary culture