K.S.Ü. Ziraat Fakültesi araştırma ve uygulama çiftliği etlik piliç kümesinde çevre koşullarının denetimi ve çözüm önerileri
Environmental condition control and solution proposals in broiler house in research farm of Agriculture Faculty, KSU
- Tez No: 197442
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADİL AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kümesler, Etlik Piliç, Çevre Koşulları, Isı ve Nem DengesiIII, Poultry House, Broiler, Environmental Conditions, Heat andHumudity BalanceIV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Sedat BOYACIKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM DALIYÜKSEK LİSANS TEZİÖZETK.S.Ü ZİRAAT FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA ÇİFTLİĞİ ETLİKPİLİÇ KÜMESİNDE ÇEVRE KOŞULLARININ DENETİMİ VE ÇÖZÜMÖNERİLERİ.Sedat BOYACIDANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Adil AKYÜZYıl: 2005, Sayfa:57Jüri :Yrd. Doç. Dr. Adil AKYÜZYrd. Doç. Dr. Atılgan ATILGANYrd. Doç. Dr. Sait ÜSTÜNHayvan barınakları, hayvanları elverişsiz çevre koşullarından korumak vehayvanlardan optimum verim almak amacıyla inşa edilirler.Etlik piliç yetiştirilen kümeslerde özellikle sıcaklık ve oransal nem bakımındankümesin iç koşullarının optimum düzeyde olması gerekmektedir. Hayvanları yükseksıcaklığın olumsuz etkilerinden korumak ve onlara daha rahat yaşam koşulusağlayabilmek için, kümesler çevre denetimine elverişli olacak şekilde planlanmalıdır.Ayrıca, kümes içi çevre denetimini sağlayan yalıtım, havalandırma ve serinletme gibiönlemler alınmalıdır.Kahramanmaraş yöresinde veri kaydediciler ile yapılan çalışma sonucunda,doğal ya da yapay havalandırma bulunmayan kümeste, tavukların performansınadoğrudan etkili olan uygun çevre koşullarının sağlanamadığı saptanmıştır. Ortalamadış ortam sıcaklığı ve oransal neminin kış mevsiminde 2.4 ºC ve % 71, yazmevsiminde 28 ºC ve % 50 olduğu yörede, etlik piliç kümeslerinin geçiş mevsimleridikkate alınarak projelenmesi ve proje kriteri olarak, dış ortam oransal neminin %63 sıcaklığın ise 21 ºC alınması uygun görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sedat BOYACIUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAS SUTCU IMAMINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF AGRICULTURE STRUCTURE AND IRRIGATIONMSc THESISABSTRACTENVİRONMENTAL CONDITION CONTROL AND SOLUTION PROPOSALSIN BROİLER HOUSE IN RESEARCH FARM OF AGRICULTURE FACULTY,KSU.Sedat BOYACISUPERVISOR : Assist. Prof. Dr. Adil AKYÜZYear : 2005, Pages:57Jury : Asist. Prof. Dr. Adil AKYÜZAsist. Prof. Dr. Atılgan ATILGANAsist. Prof. Dr. Sait ÜSTÜNAnimal barns are built in order to protect animals from unwantedenvironmentalconditions and get optimum production from animals. Broiler housesrequire optimum level of environmental conditions, such as especially temperatureand relative humidity. Broiler houses should be designed by consideringenvironmental control so that animals are protected from adverse efffects of hightemperature, thereby providing more comfortableliving conditions to them. Inaddition, some other environmental parameters, such as isolation, aeration, andcooling, should be considered in the design. The results of a study conducted inKahramanmaraş province of Turkey using dataloggers showed that broiler houseswithout natural or artificial aeration had inappropriate environmental conditions,whic directly affect broiler performances. For the region where the mean outsidetemperature and relative humidity in winter and summer seasons are 2.4ºC and 71%and 28ºC and 50%, respectively, it is suggested that broiler houses should be designedby considering the transitional seasons and the mean outside relative humidity andtemperature should be 63% and 21ºC, respectively.