Modifiye edilmiş kültivatör ile nohut ekiminin makine işletmeciliği açısından değerlendirilmesi
Management evaluation of chickpea planting via a modified cultivator
  1. Tez No: 197440
  2. Yazar: EYUP AKSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK ARSLAN, DOÇ. DR. TEVRİCAN DOKUYUCU, YRD. DOÇ. DR. ALİ AYBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut, ekim, kültivatör, yakıt tüketimi, zaman kaybı, dağılımdüzgünlüğüI, Chickpeas, planting, modified cultivator, agricultural machinerymanagement, timeliness, in-row spacing.II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmada, toprak işleme ve ekim işlemlerini birleştiren modifiye edilmiş birkültivatör ile yapılan sıraya nohut ekiminin serpme ekim ile karşılaştırılmasıamaçlanmıştır. Serpme ekim yönteminde mekanik ekim makinesine göre, beşerdekarlık parsellerde, yakıt tüketimi %50 oranında artmıştır. Toplam zamantüketimi, serpme ekime göre %20 daha az olmuştur. Ekim derinliği varyasyonkatsayısı, sıraya ekim yapılan parsellerde ortalama %8.5 ile sınır değerin oldukçaaltında (%25) yer alırken dağıtıcı ile yapılan serpme ekimde varyasyon katsayısıortalama %37.6 ile izin verilen orandan daha yüksek çıkmıştır. Sıraya nohutekiminde sıra üzeri dağılım düzgünlüğünün çok iyi düzeyde olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to compare a row planter (a modified cultivator) and acentrifugal spreader both used for chickpea planting in terms of tilling and plantingoperations. The row planter consumed two thirds of the fuel that was consumed bythe cultivator and spreader combined. On 0.5 ha trial plots, total time required forcultivating and planting reduced by 20% in the case of row planting. The averagecoefficient of variation for seeding depth was 8.5% for row planting and was 37.6%for the spreader while the critical CV is 25%. In-row spacing for the row planter wasfound to be very good.