Tam ve yarı ıslatmalı damla sulamanın fasulye (Phaseolus vulgaris L.)'nin verim ve bitki gelişimi üzerine etkisi
Effects of full and half drip irrigation on yield and plant growth in bean (Phaseolus vulgaris L.)
  1. Tez No: 197451
  2. Yazar: AYŞE KAZLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CAFER GENÇOĞLAN, Y.DOÇ.DR. NUSRET ÖZBAY, Y.DOÇ.DR. SERMİN AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yarı ıslatmalı sulama, su kısıntısı, Kcp, fasulye, IWUE, WUEIII, Partial root drying, deficit water, Kcp, bean, IWUE, WUEIV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET_______________________________________________________AYŞE KAZLIKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALIYÜKSEK LİSANS TEZİÖZETTAM VE YARI ISLATMALI DAMLA SULAMANIN FASULYE(Phaseolus vulgaris L.)'NİN VERİMİ VE BİTKİ GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİSİAYŞE KAZLIDanışman: Yrd. Doç. Dr. Sermin AKINCIYıl : 2005 Sayfa: 50Jüri: Yrd. Doç. Dr. Sermin AKINCIDoç.Dr. Cafer GENÇOĞLANYrd.Doç.Dr. Nusret ÖZBAYBu çalışma tam ve yarı ıslatmalı (kısmi kök kuruluğu) olarak ve Class A Panbuharlaşmasının yüzde 60 (Kcp0.6), 80 (Kcp0.8), 100 (Kcp1.0) ve 120 (Kcp1.2)'sihesaplanarak damla sulama metodu ile yapılan sulamaya fasulyenin (Phaseolusvulgaris L. cv. Strike) verim ve bitki gelişimi tepkisini belirlemek için yürütülmüştür.Kahramanmaraş koşullarında fasulye için sulama suyu gereksinimi 413 mm(S100Kcp1.0) ve bir vegetasyon dönemindeki su tüketim gereksinimi 441 mm(S100Kcp1.0) olarak belirlenmiştir. Sulama konusu ve Kcp katsayılarına göre sulamasuyu kullanım randımanı (IWUE) değerleri 2.45 ile 4.28 g/m2/mm arasında ve sukullanım etkinliği değeri (WUE) 2.26 ile 3.98 g/m2/mm arasında değişmiştir.Yarı ıslatmalı sulama, tam ıslatmalı konuyla karşılaştırıldığında % 13.2'lik birsu tasarrufu sağlamıştır. Buna karşılık tam ve yarı ıslatmalı konu arasında baştaverim ve bakla sayısı olmak üzere tüm konularda (kuru kök ağırlığı, yaş gövdeağırlığı, yaş yaprak ağırlığı ve yaprak alanı dışında) farklılık bulunamamıştır.Su kısıntısı tüm özelliklere olumsuz etki yapmıştır. Yüksek pan katsayılarınagore düşük Kcp0.8 ve Kcp0.6 pan katsayılarında incelenen özelliklerin (yaş kökağırlığı, kuru kök ağırlığı, bitki boyu, kuru gövde ağırlığı ve yaprak alanı indeksindeistatistiki olarak önemsiz olsa da) değerleri azalmıştır.Tam ıslatmalı konuda 1342 g/m² ve yarı ıslatmalı konuda 1200 g/m² olmaküzere ortalama 1271 g/m² verim elde edilmiştir. Kcp katsayılarında verim değerleriKcp1.2 için 1673 g/m², Kcp1.0 için 1270 g/m², Kcp0.8 için 1212 g/m² ve Kcp0.6 için929 g/m² olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT__________________________________________________AYŞE KAZLIUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAS SUTCU IMAMINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF HORTICULTUREM.Sc. THESISABSTRACTEFFECTS OF FULL AND HALF DRIP IRRIGATIONON YIELD AND PLANT GROWTH IN BEAN (Phaseolus vulgaris L.)AYŞE KAZLISupervisor: Assist. Prof. Dr. Sermin AKINCIYear: 2005 Pages: 50Jurı: Asst. Yrd. Doç. Dr. Sermin AKINCIAssoc. Prof. Dr. Cafer GENÇOĞLANAsst. Yrd. Doç. Dr. Nusret ÖZBAYThis study was conducted to determine yield and plant growth response of bean(Phaseolus vulgaris L. cv. Strike) to drip irrigation with 60% (Kcp0.6), 80% (Kcp0.8),100% (Kcp1.0) and 120% (Kcp1.2) of evaporation from a Class A Pan correspondingto full and half (partial root drying) irrigation regimes.Total irrigation amount were defined as 413 mm for (S100Kcp1.0), andevapotranspiration as defined 441 mm (S100Kcp1.0) for bean in Kahramanmaraş.Irrigation Water Use Efficiency (IWUE) ranged from 2.45 g/m2/mm to 4.28 g/m2/mand Water Use Efficiency (WUE) ranged from 2.26 g/m2/mm to 3.98 g/m2/mm by theirrigation regimes and plant-pan coefficients.Half irrigation regime (partial root drying) saved water 13.2% in comparisonwith fully irrigation. In spite of this case, difference between half and full irrigationregime as not found all investigated subjects (except for dry root weight, fresh shootweight, fresh leaf weight and leaf area) especially yield and pod number.Deficit irrigation negatively affected all characteristics. Tested values ofcharacters (although fresh root weight, dry root weight, plant height, dry shootweight and leaf area were insignificant) were reduced with Kcp0.8 and Kcp0.6compared to high plant-pan coefficientsAverage 1271 g/m² yield was obtained of which are 1342 g/m² in full irrigationand 1200 g/m² half-irrigated regime. Yield values were 1673 g/m² for Kcp1.2, 1270g/m² for Kcp1.0, 1212 g/m² for Kcp0.8 and 929 g/m² for Kcp0.6 in Kcp coefficients.