Kahramanmaraş koşullarında II. ürün mısır bitkisinde (Zea mays L.) farklı sıra üzeri mesafeler ve azot dozlarının verim ve verim unsurları ile tohum kalitesine etkisi
Different row spacing and nitrogen fertilizer levels effect on grain yield and components with seed quality of second crop maize (Zea mays L.) at Kahramanmaraş condition
- Tez No: 197450
- Danışmanlar: PROF.DR. SADRETTİN KARAALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Azot, Sıra Üzeri, Verim ve Verim Unsurları, TohumKalitesi, Maize, Nitrogen, Row Spacing, Yield and Yield Components, SeedQuality
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde, K.MaraşSütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Deneme Alanında2003 yılı II. Ürün mısır yetiştirme sezonunda, tesadüf blokları deneme deseninde,faktöriyel düzenlemeye göre, üç farklı azot dozu (20, 25 ve 30 kg N/da), üç sıra üzerimesafesi (18, 24 ve 30 cm) ve 3 tekerrürlü olarak, RX 788 hibrit mısır çeşidi ileyapılmıştır. Çalışmada, farklı sıra üzeri ile azot dozlarının verim, verim unsurları vetohum kalitesine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre sıra üzeri mesafesi arttıkça hasat indeksi, taneverimi, tanedeki kuru madde oranı, tanedeki yağ oranı, yaprak ve saptaki kül oranıazalmıştır. Buna karşılık koçan boyu, koçandaki tane sayısı, koçan kalınlığı, tek koçanverimi, bin tane ağırlığı, toplam kuru madde oranı, yapraktaki ham selüloz oranı vetanedeki ham protein oranı sıra üzeri mesafelerin artışına paralel olarak artışgöstermiştir. Araştırmada incelenen özelliklerin çoğu için azot dozlarının etkisi olumluyönde olmuştur ancak tanedeki yağ oranı, yapraktaki ham selüloz oranı azalmış,tanedeki kül oranı azot dozlarından etkilenmemiştir. En uygun sıra üzeri mesafeleri 18cm ve optimum azot dozu 30 kg/da olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This experiment was conducted at Experimental Research Station ofKahramanmaraş in the second crop growth season of the year 2003. Maize hybridcultivar RX 788 was used in this study. A randomized complete block design wasorganized as a factorial experiment with three row spacing (18, 24 and 30 cm), threenitrogen levels (20, 25 and 30 kg/da N) and three replications. The aim of the studywas to determine the effect of some row spacing and nitrogen fertilizer on grain yield,yield components and some characters of seed quality.As a result, with the increasing the row spacing the ear the grain yield,harvesting index, grain oil ratio, leaf and stem ashes ratio decreased and it is foundthat ear length, kernel number per ear, ear thickness, single ear yield rate, thousandkernel weight, total dry matter ratio, leaf crude cellulose ratio and grain nitrogenratio increased but grain ashes ratio has not been influenced by nitrogen fertilizerlevels. For most of the characters studied the nitrogen fertilizer had positive effects,but grain oil ratio and leaf crude cellulose ratio decreased. For the grain per unit areathe optimum row spacing were at 18 cm and the most economical nitrogen rate was30 kg/da in this study.