Farklı sulama uygulamaları altında mısır çeşitlerinin sulama suyu ve gübre kullanım etkinliği
Effects of different irrigation aplications on the water and fertiliser use efficiency of four corn genotypes
  1. Tez No: 212549
  2. Yazar: GÜLŞEN SARIMEHMETOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yarı ıslatmalı sulama, mısır çeitleri, gübre kullanım etkinlii, Partial Rootzone Drying, Corn Genotypes, Nitrogen Fertiliser Use Efficiency
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Günümüzde tarım alanlarını geniletme olanaı kalmadıı için üretimi artırmanın yolu birim alandan alınan verimliliin yükseltilmesidir. Sulama ile bitkisel üretimi 5 kat artırmak mümkündür, ancak su kaynaklarının azalması ve hızlı büyüme nedeniyle kalitesinin bozulması tatlı su kaynaklarının en büyük kullanıcısı olan tarımda su kullanımını kısıtlama yoluna gidilmesini zorunlu kılmaktadır. Su tasarrufu salayan sulama teknikleri ve kuraklıa dayanıklı bitki çeitlerinin seçilmesi toprak ve su kaynaklarının korunumu ve artan nüfusun gıda ihtiyacının karılanması için vazgeçilmez stratejilerdendir. Bu çalıma, farklı mısır çeitlerinin deiik kısıntılı sulama teknikleri altında verim ve gübre kullanım etkinliklerinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Damla sulama yöntemi ile sulanan dört mısır çeidinin (P.31.G.98, P.3394, Rx:9292 ve Tietar) deiik sulama uygulamalarına gösterdikleri fizyolojik tepkilerin de incelendii aratırma sonucunda mısır çeitlerinin sulama uygulamalarına tepkileri farklı bulunmu ve en yüksek verim P.3394 den elde edilirken, en düük verim Rx:9292'de gözlenmitir. Bununla birlikte tüm çeitler için kısıntılı sulama konuları arasında istatistiksel anlamda bir farklılık belirlenmemitir. Ancak yarı ıslatmalı sulama uygulaması konularından elde edilen verim geleneksel kısıntılı sulama uygulamasına kıyasla daha fazla olmutur. Mısır çeitlerinin gübre azotunu kullanım etkinlikleri sulama konularına balı olarak farklılık göstermitir. Çeitlerin tam sulama konusunda azot kullanım etkinliklerinin genel olarak yüksek, kısıntılı sulama konularında ise daha düük olduu belirlenmitir. Bununla birlikte çeitlerin azot kullanım etkinlikleri yönünden su kısıntısının uygulanma yönteminden etkilenmeleri ise zayıf olmu ve yıldan yıla farklılık göstermitir.
Özet (Çeviri)
Enhancing arable lands is not possible anymore and therefore the agricultural production in cultivable lands has to be the done more efficiently. Crop production can be increased by 5 folds under irrigated conditions; however the diminishing of water resources and degradation of its quality due to rapid population increase also necessitates a restriction of water usage in the agriculture which is the biggest user of fresh water sources. Applying water saving irrigation techniques and selecting drought tolerant crops are indispensable strategies for saving the water sources and meeting the food demand of ever increasing population. This study aims the determination of water and nitrogen use efficiency of four different corn genotypes (P.31.G.98, P.3394, Rx:9292 ve Tietar) under various irrigation applications including deficit irrigation techniques. Yield response of cultivars has been was different under different water amounts, however, there was no statistical difference between deficit irrigation applications. The water use efficiency under partial root-zone drying irrigation was higher than those of obtained under traditional deficit irrigation treatment even without statistical difference. The highest and lowest yields were obtained under P.3394 and Rx:9292 cultivars respectively. Nitrogen use efficiency (NFU) has been affected from the irrigation as well as from the genotypes. The NFU was higher under FULL treatment, while those were lower under the deficit treatments. The differences in terms of NFU between deficit treatments was insignificant and also changed from year to year.