Türkiye'de ormancılıkla ilgili faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri
Non-govermental organizations which deal with forestry in Turkey
  1. Tez No: 197453
  2. Yazar: ARZU SÜRMELİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN GÖRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum, sivil toplum örgütleri, çevre, orman, dernek, vakıf, doğal kaynak, Population, non- governmental organizations, environment, forest, association, foundation, natural resource
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Ülkemizde sanayileşmenin getirdiği çevre kirliliği ve doğal kaynakların tahribi,insanların yaşamını tehdit etmektedir. Doğal kaynakların korunması vesürdürülebilirlik çerçevesinde kullanımını sağlamada devlete olduğu kadar, siviltopluma da önemli görevler düşmektedir. Özellikle demokrasi kavramının yaşamageçirilmesinde etken olan, üçüncü sektör de denilen gönüllü kuruluşlar halkın sivilgirişiminin bir göstergesidir. Sivil toplum kuruluşlarının gün geçtikçe artan önemiyanında bunların faaliyetleri de topluma büyük yararlar sağlamaktadır. Ancak bukuruluşların toplum yararına çalışma düzeyi ve yaptıkları faaliyetlerin etkinliğitartışma konusudur. Toplum adına faaliyet gösteren bu kuruluşların toplumungüvenini kazanabilmeleri için, öncelikle yaptıkları çalışmalar hakkında toplumu kolayve anlaşılır bir tarzda bilgilendirmeleri gerekmektedir. Oysa ülkemizde Sivil ToplumÖrgütlerinin tanıtımının farklı yönüyle ele alındığı bir kaynağa ulaşma güçlüğüdikkate alınması gereken önemli bir sorundur. Bunun dışında günümüze kadar Siviltoplum örgütleri sürekli olarak genel kapsamda ele alınmış ve bu örgütlerinisimleriyle beraber tanıtımı ve faaliyetleri tek tek ele alınmamıştır.Bu çalışmayla,toplumun ve bilimsel kurumların, en azından doğal çevre ile ilgili bu sorununugiderip, bilgi kolaylığı sağlamak amaçlanmıştır.Bu çalışmada orman kaynaklarının korunması ve geliştirilmesini amaç edinerekfaaliyetlerini sürdüren Sivil Toplum Örgütleri liste halinde bir araya getirilmiştir.VIIÖZET ARZU SÜRMEL OĞLUBunlardan, ülke genelinde faaliyetlerini sürdüren sivil toplum kuruluşlarınınkarakteristikleri araştırılmıştır.Sivil Toplum Örgütleri, toplum çıkarları için çalışmalı ve birbiriyle uyumiçerisinde faaliyette bulunmalıdır. Ancak çevresel değerlerin korunmasını amaçedinmiş olan dernek ya da vakıf adı altında kurulan bu kuruluşlardan bazılarıamaçlarını gerçekleştirmeye çalışırken önemli sorunlarla karşılaşmaktadır. Maddiyetersizlik ve kamunun yeterli desteği sağlayamaması en önemli sorunlar arasındabulunmaktadır. Tüm toplumun çevresel değerlerin önemi konusunda eğitilmesi vebilinçlendirilmesi çevre sorunlarının giderilmesinde en önemli etkenlerden biri olarakgörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In our country pollution of environment which is caused by industrialization andthe destruction of natural resources are big threat for the lives of people. Theimportant missions are ahead for both state and non- governmental organizationsabout protection of natural resources and supplying for usage properly. Especially,volunteer organizations named the third sector, which have role on making theconcept of democracy active is indicative of participate of public. Both the importanceof non- governmental organizations increasing day by day and also activities of theseorganizations are very useful for society. However, organization?s working levelinfavouring of society and usefulness of their activities are matter of discussion. Theseorganizations which are active in infavouring of society must give on information tosociety about their activities easily and clearly in order to get society?s confidence. But,that difficulty in reaching a source of introduction of non- governmental organizationsin Turkey which is probed from another point of view is an important problem whichshould be paid attention. On the other hand, generally NGO are always examineduntil today and the names of these organizations, the introduction and the activities oforganizations haven?t been examined one by one. It has been aimed at givinginformation easily by resolving society?s and the scientific society problems aboutnature.NGO which maintain their activities by aiming at protecting and developingforest source in this issue have been gathered in a list. But, in this research, it is onlymentioned about features of NGO which gets active around the country.NGO should work for interest of society and should be active by being harmonywith each other. But, some of these organizations established in the name ofassociation or foundations which aim at protecting environmental values have facedimportant problems while realizing their aims. That there are economic problems andthe public can?t support enough are among the most important problems. Educatingand making conscious all the society about the the importance of the environmentalvalues seems to be one of the most important factor on solving the environmentalproblems.