İran üçgülünde (Trifolium resupinatum L.) tohum verimi ve verim komponentlerinin belirlenmesi
Determination of seed yield and yield components in persian clover (Trifolium resupinatum L.)
  1. Tez No: 197473
  2. Yazar: AKIN ÖRSDÖVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYRETTİN KENDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Persian clover, plant characteristics, seed yieldii, İran üçgülü, bitkisel özellikler, tohum verimii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ABSTRACTMaster ThesisDETERMINATION OF SEED YIELD AND YIELD COMPONENTSIN PERSIAN CLOVER (Trifolum resupinatum L.)Akın ÖRSDÖVENAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciensesDepartment of AgronomySupervisor: Assoc.Prof.Dr. Hayrettin KENDİRIn this research, seed yield and yield components of persian clover which has importantpotantial for agriculture were investigated to find out superior line or lines for seedproduction in Ankara and similar environments.Significant differences for stem diameter, head number on main stem, seed yield andthousand seed weight were found among lines. According to the results, the highestflower number per head was 27.61 in line 5400 while highest plant height was measuredin line 5400 as 74.467 cm. Widest stem diamater was found in line 5456 as 6.36 mm.Highest head number (34.80) and widest head diameter (8.97 mm) were measured inline 5480 and 5453 respectively. Line 5461 gave the highest seed number per head as20.07. Line 5453, 5456 and 5461 produced 1.2 seed per flower. Thousand seed weightof line 5475 was 1.40 g as the highest among the lines. Line 5480 gave the highest seedyield and germination rate as 59.23 kg/da and 95.93% respectively. The highesthardseedness were 1.83 % in line 5456.Line 5480 and 5475 were proved as better seed producers in seed production works inAnkara conditions2006, 47 pages
Özet (Çeviri)
ÖZETYüksek Lisans TeziİRAN ÜÇGÜLÜNDE (Trifolium resupinatum L.) TOHUM VERİMİ VE VERİMKOMPONENTLERİNİN BELİRLENMESİAkın ÖRSDÖVENAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarla Bitkileri Ana Bilim DalıDanışman: Doç.Dr. Hayrettin KENDİRBu çalışma, önemli bir tarımsal potansiyele sahip üçgül türlerinden olan İran üçgülühatlarının tohum verimi ve verim komponentleri incelenerek Ankara koşullarında enyüksek tohum verimini sağlayan bitkilerin ortaya konulması amaçlanmıştır.Araştırmadan elde edilen verilere göre, bitkisel ve tarımsal özellikleri incelendiğindekömeçte çiçek sayısı en çok 5400 numaralı hatta 27.61 adet, en uzun bitki boyu 5400numaralı hattan 74.47 cm, en geniş sap çapı 5464 numaralı hattan 6.36 mm, ana daldakömeç sayısı en fazla 5480 numaralı hattan 34.80 adet, en geniş kömeç çapı 5453numaralı hattan 8.97mm, kömeçte tohum sayısı en fazla 5461 numaralı hattan 20.07adet, çiçekte tohum sayısı en fazla 5453, 5456 ve 5461 numaralı hatlardan 1.2 adet, bintohum ağırlığı en fazla 5475 numaralı hattan 1.40 gram, en fazla tohum verimi 5480numaralı hattan 59.23 kg/da, en fazla çimlenme oranı 5480 numaralı hattan % 95.93, enfazla sert tohumluluk 5456 numaralı hattan % 1.83 elde edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, tohum üretmek amacıyla yapılacak İran üçgülüyetiştiriciliğinde 5480 ve 5475 numaralı hatlar Ankara koşullarında öne çıkmıştır.2006, 47 sayfa