Pseudomonas türlerinde lipaz üretimi ve bazı kültürel parametrelerin optimizasyonu
Lipase production on Pseudomonas species and the optimisation of some cultural parameters
  1. Tez No: 197530
  2. Yazar: FATMA AYDOĞMUŞ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYSEL UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lipaz, Peudomonas türleri, optimizasyon, Lipase, Pseudomonas species, optimization: 99Page number: Doç. Dr. Aysel UĞURAdviser
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
PSEUDOMONAS TÜRLER NDE L PAZ ÜRET M VE BAZI KÜLTÜRELPARAMETRELER N OPT M ZASYONU(Yüksek Lisans Tezi)Fatma AYDOĞMUŞ ÖZTÜRKMUĞLA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜ2005ÖZETYapılan bu çalışmada, değişik Pseudomonas türlerine ait toplam 41 suşun kalitatif olarakTribütirin agarda esteraz ve Rhodamine agarda lipaz aktiviteleri tespit edilmiştir. Besiyeribileşimindeki farklı karbon kaynaklarında suşların lipaz aktiviteleri kantitatif olarak titrasyonmetoduyla belirlenmiştir. Bu karbon kaynaklarında en yüksek lipaz aktivitesi gösteren 9 suşseçilerek besiyeri bileşimindeki farklı azot kaynaklarının, inkübasyon sıcaklığının, besiyerininpH'sının ve inkübasyon süresinin lipaz aktivitesine etkisi aynı metotla tespit edilmiştir.Karbon kaynağı olarak % 1.5 oranında sentetik trigliserit (tribütirin), hayvansal yağ (balıkyağı) ve bazı bitkisel yağları (zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısır yağı, soya yağı, susam yağı,ceviz yağı, fındık yağı, acı badem yağı, nane yağı, kekik yağı, avakado yağı, okaliptüs yağı veyasemin yağı) içeren besiyerlerinde geliştirilen suşların, en yüksek aktiviteyi mısır yağı,zeytinyağı, susam yağı ve nane yağında gösterdiği gözlenmiştir. Genel olarak suşların, cevizyağında en düşük aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Mısır yağının özellikle P. fluorescenstürüne ait suşların lipaz aktivitelerini artırdığı gözlenmiştir.Yüksek aktivite gösteren 9 suş, % 0.5 oranında bazı inorganik (NH4Cl, (NH4)2SO4,NH4NO3, NH4H2PO4, NaNO3 ve KNO3) ve organik (yeast ekstrakt, üre, kazein hidrolizat vetripton) azot ihtiva eden besiyerinde geliştirilmiştir. Suşların tamamı NH4Cl'ün azot kaynağıolarak kullanıldığı mineral besiyerinde en yüksek aktiviteyi göstermişlerdir.20-70 ºC arasındaki sıcaklık değerlerinde lipaz aktivitesi taraması yapılmıştır. Suşlarıntamamının 30 ºC' de maksimum aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. 70 ºC' de genel olaraksuşların lipaz aktivitelerinde azalış gözlenmiştir.Besiyerinin başlangıç pH'sının etkisi pH 3-12 değerleri arasında tespit edilmiştir. Suşlarıntamamının en yüksek lipaz aktivitesini pH 7'de gösterdikleri belirlenmiştir. pH 9-10'danitibaren suşların lipaz aktivitelerinde düşüş tespit edilmiştir.nkübasyon süresinin lipaz aktivitesine etkisi 12-72 saatlik zaman periyodundaaraştırılmıştır. Suşların tamamının 24 saatlik inkübasyon süresi sonunda maksimum aktivitegösterdikleri tespit edilmiştir. 24 saatlik inkübasyondan sonra genel olarak suşların lipazaktivitelerinde azalış olduğu gözlenmiştir.P. fluorescens MU 182 suşu, 29.79 U/g değeri ile en yüksek aktiviteyi göstermiştir. Busuşun maksimum lipaz üretimi, 30 ºC sıcaklıkta, pH 7'de, 24 saatlik inkübasyon süresisonunda karbon kaynağı olarak mısır yağı, azot kaynağı olarak NH4Cl içeren mineralbesiyerinde gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
LIPASE PRODUCTION ON PSEUDOMONAS SPECIES AND THE OPTIMISATIONOF SOME CULTURAL PARAMETERS(M. Sc. Thesis )Fatma AYDOĞMUŞ ÖZTÜRKMUGLA UNIVERSITYINSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY2005ABSTRACTIn this study, esterase and lipase activity of totally 41 strains from various Pseudomonasspecies were qualitatively determined in Tributyrin agar and Rhodamine agar, respectively.Lipase activities of the strains in different medium of carbon sources composition wasquantitatively determined by titration method. Nine strains which displayed the highest lipaseactivity in these carbon sources were choosen, then different effect of nitrogen sources onmedium composition, incubation temperature medium pH and incubation period wasdetermined by the same method on lipase activity.Strains were developed in the medium containing 1.5 % synthetic triglyceride(Tributyrin), animal oil (fish oil), and some plant oils (olive oil, sunflower oil, corn oil,soybean oil, sesame oil, chestnut oil, hazelnut oil, bitter almond oil, mint oil, thyme oil,avocado oil, eucalyptus oil and jasmine oil) were observed to display the highest activity incorn oil, olive oil, sesame oil and mint oil. In general, strains were determined to exhibit thelowest activity in chestnut oil. It was observed that corn oil particularly increased the activitystrains of P. fluorescens. In general, strains were determined to exhibit the lowest activityin chestnut oil.Nine strains which displayed the highest activity were developed in the mediumcontaining 0.5 % various inorganic nitrogen (NH4Cl, (NH4)2SO4, NH4NO3, NH4H2PO4,NaNO3 and KNO3) and organic nitrogen (yeast extract, urea, casein hydrolysate andtryptone).All the strains exhibited the highest activity in the mineral medium in which NH4Cl wasused as a nitrogen source. Lipase activity was scanned at 20ºC-70ºC temperature range. Itwas determined that all the strains displayed the highest activity at 30ºC. In general it wasobserved that lipase activity of the strains decreased at 70ºC.Influence of initial pH of the medium was determined from pH 3 to pH 12. It wasdetermined that all the strains displayed the highest lipase activity at pH 7. A decreasewas determined in lipase activity of the strains in the range of pH 9 and pH 10.Effect of incubation time on lipase activity was investigated for the period of 72 hours.The samples were taken at the determined time intervals (12th, 24th, 36th, 48th, 60th, 72nd). Itwas determined that all the strains displayed the highest activity on 24 hours. Lipase activitydecreased after 24 hours.The strains of P. fluorescens MU 182 displayed the highest activity with 29.79U/g value. Maximum lipase production of this strain took place in the mineral mediumcontaining corn oil as carbon source and NH4Cl as nitrogen source at 30ºC and pH 7 after 24hour.