Titreşim analizi ile makinelerde arıza teşhisi
Fault diagnosis in machinery through vibration analysis
- Tez No: 197557
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDOĞAN ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arıza Teşhisi, Titreşim Analizi, Kestirimci Bakım, Fault Diagnosis, Vibration Analysis, Predictive Maintenance
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZETT TREŞ M ANAL Z LE MAK NALARDA ARIZA TEŞH SKARAHAN, FatihCelal Bayar ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakina Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans TeziDanışman: Doç. Dr. Erdoğan ÖZKAYATemmuz 2005, 79 sayfaMakinalarda beklenmedik ani arızaların oluşması üretim planını aksattığı gibi büyük finansalkayıplara da yol açmaktadır. Bu nedenle makinalarda kestirimci bakım önemli yer tutmaktadır.Kestirimci bakım yöntemlerinden en önemlisi ve en kapsamlısı titreşim analizi ile kestirimcibakımdır. Bu yöntemde ana prensip, üretim sırasında yapılan ölçmelerle makinalarınperformansını izleyerek, ne zaman bakıma gerek olacağına karar verip, kısa bir süre üretimeara vererek daha önceden belirlenen arızayı onarmaktır. Bu yöntemde arıza önceden belirlenipkısa bir sürede onarıldığından üretim aksamasına ve finansal kayıplara yol açmaz.Kestirimci bakım, kesintisiz üretimin önemli olduğu tesislerde önemli yer tutar. Özellikle demir-çelik, çimento ve kağıt sanayinde kullanılması, tesislerde üretim artmasına ve bunun sonucundada büyük karlılıklara yol açar.Bu çalışmada demir-çelik endüstrisinde kullanılan makinalarda titreşim analizi kullanılarakkestirimci bakım uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla makinalarda periyodik titreşimölçümleri gerçekleştirilmiş, elde edilen titreşim verileri frekans analizi metodu iledeğerlendirilerek arızalar tespit edilmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmalar sırasında bir rulmanarızası ve kaymalı yatak arızası tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTFAULT DIAGNOSIS IN MACH NERY THROUGH VIBRATION ANALYSISKARAHAN, FatihCelal Bayar UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mechanical Engineering, Master ThesisSupervisor : Doç. Dr. Erdoğan ÖZKAYAJuly 2005, 79 pagesThe occurance of sudden and unexpected defects in machinery not only hinders theproduction plan but also causes important financial losses. For that reason, predictivemaintenance takes an important part in machinery. The most important and comprehensivemethod for this is vibration analysis based on predictive maintenance. The main principle in thismethod is first to watch the performance of the machines with the measurements taken duringthe production, then to determine when the maintenance will be needed and to repair the defectdetermined before by having a short break in production. In this method, as the defect isdetermined beforehand and repaired in a short period, it doesn't cause any hindrance orfinancial losses during the production.Predictive maintenance has an important role in factories where the continuous production isvital. That it is used especially in steel, cement and paper industries provides the increase inproduction and as a result of this great benefits.In this study, predictive maintenance is performed by using vibration analysis at machinesthat are used in steel industry. For this purpose, periodical vibration measurements have beentaken from machinery and these vibration data have been evaluated with the frequency analysismethod and the failures have been tried to be determined. During the studies, a bearing defectand a journal bearing defect have been discovered.