Metallerin borlanmasında kullanılan bazı bor bileşiklerinin üretimi
Processing of some boron compound for using metals boronozing
- Tez No: 197560
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ABALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Borlama, tinkal, optimizasyon, kalsinasyon, Boronizing, Tincal, Optimization, Calcination
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziMETALLER N BORLANMASINDA KULLANILAN BAZI BORB LEŞ KLER N N ÜRET MGökhan EDGÜNLÜCelal Bayar ÜniversitesiFen-Edebiyat FakültesiKimya Anabilim DalıDanışman : Prof. Dr. Yüksel ABALIBorlama işleminin önemi son zamanlarda artmaktadır. Borlama işleminde kullanılan bor bileşiklerininüretimi önem kazanmaktadır. Bu amaçla Kırka tinkal cevherinin borlama işleminde değerlendirilmesiçalışılmıştır.Birinci aşamada tinkalin kalsinasyon kinetiği araştırılmıştır. Deneylerinde sıcaklık ve zamanınkalsinasyon işlemi üzerine etkileri çalışılmıştır. Tinkal kalsinasyon optimum koşulları 450 C sıcaklık ve30 dakika olarak belirlenmiş ve bu optimum koşullarda % 99.74 B2O3 verim elde edilmiştir.Ikinci aşamada kalsine tinkalin suda çözünme optimizasyonu taguchi yöntemi ile araştırılmıştır.Kalisine tinkal çözünmesi üzerine reaksiyon sıcaklığı, reaksiyon süresi, karıştırma hızı ve katı sıvıoranının etkisi belirlenmiştir. Optimum koşullarda reaksiyon sıcaklığı 74 C, reaksiyon süresi 60 dakika,karıştırma hızı 450 rpm ve katı sıvı oranı 5/100 olarak bulunmuştur. Bu koşullar altında % 98.8 B2O3verim elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THES SPROCESS NG OF SOME BORON COMPOUND FOR US NG METALS BORONOZ NGGökhan EDGÜNLÜCelal Bayar UniversityScience And Art FacultyDepartment of ChemistryAdvisor: Prof. Dr. Yüksel ABALIThe important of boronizing process has increased recently. The produce of boron compounds usingin boronizing process has importantly emphasized. This purpose evaluation of Kırka tincal inboronizing ore was studied. The studies were carried out two stages.The calcination kinetics of tincal was investigated in the first stage. The effects of the temperature andtime on calcinations process were studied in the calcination experiments. The optimal conditions fortincal calcinations were found to occur at 450 ° and 30 minutes. The recovery of B2O3 99.74 % atCthese optimal conditions was obtained.In the second stage, the optimization of calcined tincal dissolution in water was studied by Taguchimethod. The influence of reaction temperature, reaction time, stirring speed and solid to liquid ratio oncalcined tincal dissolution was determined. The optimal conditions found to be temperature of 74 ºC,reaction time of 60 minutes, stirring speed of 450 rpm and solid to liquid ratio of 5/100. The yield ofB2O3 under these optimal conditions was 98.8 %.