Removal and recovery of heavy metals from waste streams via polymer fankonced ultrafiltrasion
Ağır metallerin atık sulardan polimer komplekslemeli ultrafiltrasyon ile ayrıştırmalı ve geri kazanımı
  1. Tez No: 47194
  2. Yazar: YUSUF ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT YILMAZ, PROF.DR. ÖNDER ÖZBELGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Komplekslemeli Ultrafiltrasyon, Polimer Komplekslemeli Ultrafiltrasyon, Ultrafiltrasyon, Membran Aynşürmalan, Civa Kirliliği, Complexation Enhanced Ultrafiltration, Polymer Enhanced Ultrafiltration, Ultrafiltration, Membrane Separation, Mercury Pollution
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
öz A?IR METALLERİN POLİMER KOMPLEKSLEMELİ ULTRAFÎLTRASYON ÎLE ATIK SULARDAN AYRIŞTIRILMASI VE GERİ KAZANIMI Uludağ, Yusuf Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Yılmaz Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Önder Özbelge Eylül 1995, 82 sayfa Civa su kirliliğine yol açan en önemli ağır metallerdendir. Civanın sulu çözeltilerden polimer komplekslemeli ultrafiltrasyon ile ayrıştırılması çalışılmıştır. Suda çözülebilen bir polielektrolit olan polietilenimin (PEl) civanın bağlanmasında kullanılmıştıCiva analizleri için yapılan soğuk buhar atomik absorpsiyon spektroskopi deneylerinde, çözeltilerde ağırlıkça yüzde 5 derişimine kadar PEİ bulunması önemli hatalara neden olmamıştır. Ayrıca hacimce yüzde 10 HC1 kullanılması, hataların en aza indirgenmesi için önerilmektedir. Civa/polimer oranı, besleme çözeltisi besleme hızı, basınç ve pH'ın bir ultrafiltrasyon işleminin temel performans ölçütleri olan ayrıştırma oranı ve akı üzerindeki etkileri çalışılmıştır. Bire çok yakın ayrıştırma oranı değerleri bulunmuştur. Kritik Hg*2/PEI oranı aşıldığında ayrıştırma oranının çok hızlı düştüğü görülmüştür. Bu kritik oran, pH değerine ve kullanılan membranın gözenek genişliğine bağlıdır. Basıncın ve besleme çözeltisi çevirme hızının değiştirilmesi ayrıştırma oranı ve filtrat akışım etkilememiştir. Bu nedenle, ultrafiltrasyon işlemlerinde karşılaşılan en önemli sorunlardan olan konsantrasyon polarizasyonu, bu çalışmada kullanılan parametrelerin değerlerinde oluşmamışta. PEÎ'nin metal bağlama özelliklerini doğrudan etkilemesi nedeni ile pH en önemli parametrelerdendir. Çözeltilerin pH değeri üçün altına indirildiğinde, protonlar ile civa iyonlan arasındaki polimere bağlanma rekabetinden ve polimer moleküllerinin asitli ortamdaki yapısal değişikliklerinden dolayı, civa iyonunun ayrıştırma oranı hızla düşmüştür. Bu nedenle pH'ın indirilmesi civanın polimerden kopmasınaneden olacak ve civanın geri kazanılması ve polimerin tekrar kullanılması olanaklı hale gelecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REMOVAL AND RECOVERY OF HEAVY METALS FROM WASTE STREAMS VIA POLYMER ENHANCED ULTRAFILTRATION Uludağ, Yusuf M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Levent Yılmaz Co-Supervisor: Prof. Dr. Önder Özbelge September 1995, 82 pages Mercury is one of the most dangerous heavy metals as a water pollutant. Separation of mercury from aqueous solutions by polymer enhanced ultrafiltration was studied. Polyethylenimine (PEI) which is a water soluble polyelectrolyte was used for the binding of mercury. mIn the experiments performed on the cold vapor atomic absorption spectroscopy (CV-AAS) to analyze Hg*2, it was found that the presence of PEI at concentrations up to 5 percent (w/w) does not cause appreciable error and 10 percent (v/v) HC1 is recommended for minimum error in AAS analysis of Hg*2. Effects of mercury/polymer ratio, feed solution recirculation rate, pressure and pH, on rejection and permeate flux, which are the main measures of performance of an ultrafiltration operation were investigated. Rejection values very close to one were obtained. Rejection values decreased sharply when the critical Hg*2/polymer (polyethylenimine, PEI) ratios were exceeded. This critical ratio was dependent on pH and the pore size of the membrane used. Changing pressure and feed solution recirculation rate did not affect rejection and permeate flux. Therefore concentration polarization, one of the most important problem encountered in ultrafiltration operations, did not form over the range of parameters studied. pH is a very important parameter since it affects the metal binding characteristics of PEI directly. When the pH value of the solutions was decreased below 3, rejection of Hg*2 decreased drastically due to competition between protons and mercury ions for the binding to polymer and conformational change of the polymer molecules at acidic mediums. Therefore lowering of pH will cause desorption of mercury and IVwill make it possible to recover it and adsorbing polymer could be recycled. It may be concluded that polymer enhanced ultrafiltration, PEUF is a potentially promising method for removal and recovery of mercury.